Български класики в Нов театър – НДК

„Железният светилник“ по романа на Димитър Талев е в афиша на Нов театър – НДК, на 17 януари от 19,30 ч. Драматизацията и режисурата са на Бойко Илиев, сценография – Теодор Даскалов, костюми – Жанета Иванова. Участват Филип Дончев, Филина Петрова, Йоана Иванова, Марияна Бранкованова, Николай Сяров, Яцек Янков. Постановката е продукция на ТМЦ – Разград.

„В „Железният светилник“ многократно се говори за „робския нечестив дух в забъркания, тъжен живот… на целия този народ, който живееше от векове в неволя, в немотия, в постоянен страх и несигурност“, но завършва със сватбата на Лазар и Ния, тяхната драматична любов стига до щастлива развръзка. Животът продължава, въпреки мрачната трагедия в семейството на Глаушеви. Талев много добре знае, че любовта не само свързва, но и разделя хората, че не само възвисява, но и погубва, че не само ражда, но и умъртвява, че води не само към щастие… Загубил своята любима, зографът Рафе Клинче я претворява отново в иконостаса, който сътворява за черквата, където да се служи на наш, български език, и вплетените изкусно в дървото образи на двамата влюбени, да ни вдъхновяват, преклонени пред гения на Твореца!“, пише режисьорът Бойко Илиев.

Средващата вечер – на 18 януари от 20,30 ч., ще бъде представена „Търновската царица“ по едноименната повест на Емилиян Станев. За първи път на театрална сцена оживява непреходната творба на Емилиян Станев, драматизирана от верния на българските класици режисьор Бойко Илиев. Костюми – Жанета Иванова, сценография – Теодор Даскалов. Участват Елена Петрова, Яцек Янков, Мариела Топалова, Таня Карбова, Николай Сяров, Веселин Борисов, Марияна Бранкованова, Цветана Благоева. Постановката е продукция на ДТ „Антон Страшимиров“ в Разград.

„Антихрист“ по едноименния роман на Емилиян Станев може да гледаме на 20 януари от 19,30 ч. Драматизация и режисура – Бойко Илиев, в ролите са Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров и Любомир Ковачев. Постановката е продукция на Нов театър – НДК. „Драматизацията на „Антихрист“ от Емилиян Станев си е своего рода „лудост“, но бих казал „задължителна лудост“. В едно време на глобализация „Поучително житие на грешника и смешника Теофил за митарствата на душата му“, така нарича в началото своя роман авторът, звучи изключително съвременно, тъй като с отварянето на границите „митарствата на душите ни“ като че ли набират нова сила“, посочва Бойко Илиев.

„В часа на синята мъгла“ ще се потопим на 28 януари от 19,30 ч. Режисьор и автор на драматизацията е Бойко Илиев, Нина Пашова е художничка на постановката. Образите пресъздават Елена Петрова, Иван Радоев и младата актриса Мариела Топалова. Продукцията е на Нов театър – НДК, реализирана с подкрепата на Министерството на културата. Спектакълът е посветен на 140-годишнината от рождението на поета. Изграден е по кореспонденцията на Яворов с Лора и Мина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *