Вещи, с които е разполагала всяка къща от 70-те години на миналия век

През 70-те години на миналия век определено изглежда, че всичко е било по-спокойно, дори и по-скучно.

Дискотеките бяха върхът, „Челюсти“ завладяха киноманите и всички бяха на ролкови кънки.

Апартаментите се строяха по модел и бяха изпълнени с невиждани дотогава дизайнерски решения (повечето от които никога не сме виждали отново).

Но независимо дали е добър, лош или просто типов, домашният интериор със сигурност беше уникален. Малко носталгия никога не е нещо лошо, така че нека влезем в машината на времето и да си спомним няколко емблематични вещи.

Подове от линолеум

През 70-те години на миналия век не е имало други подови настилки в кухнята и банята, които да са толкова повсеместни, колкото шарения линолеум, обичан от заетите майки заради издръжливостта и лесното си почистване.

Дървена ламперия

Със сигурност ще се намерят още жилища с дървена ламперия, а вече има и по-модерна и изчистена версия, но класиката от 70-те години беше емблематична.

Плетени на една кука одеяла

Тези одеяла с повтарящ се квадратен модел и цветове, които се блъскат, бяха по-скоро покривало, но напомнят за годините преди десетилетия.

Огромни телевизори

Телевизорите не винаги са били толкова плоски и леки, че да могат да се закачат на стената. През 70-те години те бяха мебели, място за поставяне на дреболии.

Будилници

Преди светът да стане цифров, хората се събуждаха с будилници с числа, които можеха да събудят цял блок. Радио часовниците бяха хит.

Тапет с шарки

Ако стените от 70-те не бяха облицовани с дървена ламперия, имаха тапет с големи и смели геометрични форми в ярки, контрастни цветове.

Мебели от ратан

Ратановите мебели бяха горещо допълнение към всекидневните и други вътрешни пространства през 70-те години. Освен това пасваха добре с всички макрамета и папрати, които започнаха да се появяват навсякъде…

Телефони с бутони

Между телефоните с шайба от миналото и мобилните телефони днес имаше телефон с бутони. Изглеждаше светкавично бързо за набиране, в сравнение с предшествениците.

Стерео системи

През 70-те години стереосистемите бяха огромни, някои толкова сложни, че се издигаха в кули нагоре по стената. Съвременният еквивалент – малък високоговорител, който възпроизвежда музика от мобилни телефони, не може да се конкурира с тях.

Макраме

Макрамето, създадено чрез връзване на въжета на възли, беше на мода в домовете от 70-те години, използваше се за всичко – от държачи за саксии до декоративни стенни завеси.

Пишещи машини

Вярно е, че е много хубаво да използвате клавиша за връщане назад, за да изтриете грешка, но не ви ли липсват малко онези тромави пишещи машини от 70-те?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *