Възможно ли е София да се отоплява от термални води?

Топлофикация София да използва термални води за отоплението на столичани. Такова предложение направи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Той смята, че по този начин ще се намалят сметките за парно, ,дружеството ще се стабилизира финансово и ще се намали потреблението на газ.

Възможно ли е подобно решение?

В България са описани около 12 000  извори с температура на водата от 30 до 100 ° по Целзий. От тях в момента се използват около 450. След Исландия нашата страна е с най-голямо наличие на минерални и термални води в Европа, а гейзерът в Сапарева баня е с най-висока температура на водата на целия континети –  103 градуса.

Над 50 000 кв. км. от територията на България е разположена върху термални водоносни пластове. Същевременно у нас използването на този ресурс на глава от населението е най-ниско от европейските държави.

Какво е наличието на термалните води около София?

В района на Столицата има документирани 72 находища на минерални и термални води. От тях са каптирани 31, а се използват само 10. Две са най-близките и подходящи възможности за Топлофикация София.

Първото е използване на водата от находище Казичене-Равно поле. Там са правени сондажи през 1980 -1987 г. и на дълбочина около 600 метра са открити води с температура 81° и дебит 56 литра в секунда, или 4830 кубически метра на денонощие. Експериментално от 17.03.1983г. до 20.03.1984г. водата е оставена да изтича в продължение на 1 година, като дебитът е намалял до 15 литра в секунда, но температурата остава постоянна 81 градуса. Този сондаж е затворен и не се използва. Разстоянието от там до ТЕЦ София – Дружба  е около 6  км, тоест температурната загуба ще е само 2-3 градуса. Останалите 10 каптажа в района на Казичене-Равно поле са изоставени, или почти не се използват, и водата се излива в полето.

Другата възможност е термална вода от Панчарево. Тя е с температура около 47 ° и дебит от 5 литра в секунда. Разстоянието до ТЕЦ Изток е около 8 км.

В района на София има още няколко подходящи находища, които могат да се  използват. Това са от Горни и Долни Богров. За ТЕЦ Земляне от Княжево, Горна баня и Овча купел. За ТЕЦ Люлин от Банкя, Доброславци и Коститброд .За ТЕЦ София от Илиянци и Требич. Всички тези извори са с температура над 30 °. Възможният за използване общ дебит е над 200 литра в секунда.

Повечето сондажи за термални води около София са запечатани, а на някои водата изтича в земята. Ресурс, който не се използва, въпреки огромните възможности, които природата ни е предоставила.

Идеята на вицепремиера Асен Василев за широко използване на термални води никак не е безперспективна. Особено на фона на непрекъснато увеличаващите се цени на енергоносителите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *