До края на 21 век хората ще живеят 130 години

Към края на XXI век хората ще могат да живеят до 130 години, а границата на продължителността на живота ще достигне 180 години.

Такъв извод са направили учени от Университета в Монреал, след като анализирали статистически данни, пише Daily Mail, цитиран от РИА Новости.

Авторът на изследването и кандидат на математическите науки Лео Белзил смята, че до 2100 г. рекордът за максимална продължителност на живота от 122 години ще бъде счупен. До тази възраст е доживяла французойката Жана Калман, починала през 1997 г., припомня вестник Стандарт.

Ученият обяснява, че според някои данни може да се предположи, че няма горна граница за продължителността на човешкия живот. В публикация в Годишния преглед на статистиката Белзил предупредил за социалните последици от увеличаването на броя на дълголетниците: по-специално разходите за здравеопазване ще се повишат поради разпространението на заболявания, характерни за старостта.

Освен това ще се усили тежестта върху системата за социално осигуряване: ще се увеличи делът на пенсионерите и ще намалее процентът на данъкоплатците.

Още сега в света е известно за 12 души на възраст над 110 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *