Ивайло Рашев: Умният дом не е научна фантастика

Ивайло Рашев изпълнителен директор на „Бош Домакински уреди“ България за подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

Умният дом не е научна фантастика. Той е нещо, което съществува, a по-младите потребители са онези, които много повече се вълнуват от тези технологии. Това разкри изпълнителният директор на „Бош Домакински уреди“ България инж. Ивайло Рашев в технологичния подкаст UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

Не мисля, че някой знае колко бързо и каква ще бъде реалната посока на развитие на умния дом. По-важно е, че се работи, че постоянно се появяват нови функционалности, нова добавена стойност, която с течение на времето потребителите ще решат коя е най-практична за използване“, коментира още той.

По думите му уредите са истински интелигентни тогава, когато са включени в обща екосистема.

Дистанционното включване и изключване на уреди или на осветлението, дори на гаражната врата, не ги прави умни. Това е една допълнителна функционалност, но тя трябва да бъде свързана в една екосистема, която постоянно да осигурява възможност всичките ни уреди и всичките ни устройства в дома да си говорят помежду си, така че да ни улесняват ежедневието“, допълва Рашев.

Според него никой от бизнеса не е бил подготвен за предизвикателствата, които пандемията донесе, включително за недостига на компоненти, които са необходими за умните устройства за дома.

Covid-19 и пандемията изненадаха всички. Никой не беше подготвен. Никой не очакваше, че ще продължи толкова време. За съжаление, това нещо продължава“, посочва Рашев.

Той не очаква проблемите с доставките и осигуряването на необходимите чипове ще бъдат решени много бързо.

След първоначалния спад, от който всички бяхме шокирани, последва едно нарастващо търсене, развитие на бизнеса, не само в домакинските електроуреди, но в целия глобален мащаб на бизнеса. В следващия етап се оказа, че има недостиг на полупродовници и други суровини“, припомни гостът.

Расте ли пазарът на умни устройства в България и как се представя той спрямо европейския можете да разберете от интервюто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *