Как учениците от село Любча помогнаха на деца от Африка да ходят на училище

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян помогнаха на две деца в Африка, като платиха таксите за училище и по този начин им осигуриха достъп до образование.

Малките дарители събрали пари, с които да платят таксите на двете деца след като тяхната учителка ги запознава с историята на децата в Африка. Силно повлияни от видяното в клиповете на Фондация “Усмивка за Африка“  и чутите истории, те събират пари за своите връстници. Десислава Лилковска, учител по биология в ОУ „Христо Ботев“ в с. Любча, споделя пред БНР:

Всичко стана много бързо и лесно, нямаше нужда от убеждения. Гледах едно предаване, в което се разказваше за инициативата – да се съберат пари за децата, защото не могат да си позволят таксата и да ходят на училище. Хрумна ми да предложа това на нашите деца. Като разказах малко повече за начина на живот на децата в Африка и трудностите, които имат, децата сами предложиха да съберат пари, инициативата беше изцяло тяхна. Събрахме парите за един ден, включиха се всички деца и с нетърпения очакваха да видят децата, на които ще помогнат. Тази година имаме 30 ученици в училището в селото.

Вълната от съпричастност не спира дотук. Малките вдъхновители поставят буркани в класните стаи, в които събират пари за още подобни инициативи, а техният учител смята, че такива инициативи учат децата на съпричастност.

Снимки: БНР

Автор: Каролина Занкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *