Кои са най-популярните семейни автомобили в България?

Кои са били най-популярните модели във всеки клас на българския пазар за нови автомобили през 2021 г.? Вече ви представихме класирането за С-сегмента и сега идва ред на по-горния D-сегмент (или на „големите семейни коли“, както ги води в своята класификация EuroNCAP), пише Automedia.bg.

До съвсем близкото минало това бе доминиращият клас на масовия пазар – не толкова като бройки, колкото като престиж. Големият седан бе мечтата на всяко средностатистическо европейско семейство. После обаче дойдоха кросоувърите и могъщият някога D-сегмент започна да се свива от година на година.

В България темпът на това свиване е дори по-ускорен: ако средно за ЕС този клас запазва около 7% дял, през 2021 г. у нас едва стига 4,6% (или общо 1453 автомобила). За сметка на това пропорциите между отделните марки са съвсем различни от онези в по-малките класове. Ако в С-сегмента на всеки продаден Golf се падат над пет продадени Corolla, в D-сегмента Германия води на Япония приблизително 4 към 1. И това е, без да смятаме пазарния лидер, който не е германска марка, но е част от германска група.

Окончателните данни за 2021 г. на ниво ЕС още не са излезли. През 2020 най-продаваните модели в D-сегмента в Европа бяха BMW 3 Series, Volkswagen Passat, Tesla Model 3, Mercedes-Benz C-Class, Audi A4, Skoda Superb и Volvo S60/V60. Вижте как изглежда подреждането в България:

5. Peugeot 508 – 105

Ефектният дизайн на новото поколение най-после успя да върне големия седан на Peugeot в челната петица.

4. BMW Серия 3 – 146

Пазарният лидер в този сегмент в Европа за 2020 г. е четвърти у нас през 2021 г. със 146 регистрации. Най-популярният вариант е 320d – 97 бройки, от които 95 са със задвижване на четирите колела – xDrive. Включени са тук и пет бройки BMW М3.

3. Volkswagen Arteon – 180

По-елегантният братовчед на Passat се радва на растящо търсене в България и ако тенденцията се запази, догодина може и да изпревари първообраза си.

2. Volkswagen Passat – 194

Открай време седанът на Volkswagen се радва на добри репутация и търсене на българския пазар. Проблемите с производството, породени от недостига на чипове, забавиха темпото към края на годината.

1. Skoda Superb – 396 регистрации

Недостижимият лидер в българския D-сегмент е с на практика два пъти повече регистрации от втория в класирането. При това над 70% от всички продадени у нас Superb са във високите нива на оборудване, твърдят от официалния вносител.

Пълната класация може да видите на сайта на Automedia.bg.

По статията работи: Automedia.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *