Нов проект за тунел под връх Шипка

Ще се работи по нов проект за тунел под връх Шипка, като пътят там ще е двулентов в двете посоки. Това съобщи тази сутрин по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Вчера той изрази учудване, че в настоящия проект пътят в тунела е само с две ленти, по една във всяка посока. Според него интензивността на движението в този регион е много голяма и предполага доста по-големи габарити, например поне по две ленти за движение в посока.

Казусът за обходен път на Габрово и тунел под Шипка сега е в съда след обжалване на участници в обществена поръчка за над 350 милиона лева. Жалбата до Върховния административен съд е подадена от „Трейс Груп Холд“. Компанията бе на второ място в обществената поръчка за строителството на тунела под Шипка и изрази недоволство от проведената процедура.

„Tpeйc Гpyп Xoлд“ e чacт oт oбeдинeниe „Шипчeнcки пpoxoд“, в кoeтo влизa и пpoeктaнтcкaтa фиpмa „Aлвe Koнcyлт“ EOOД. Пopъчкaтa пък cпeчeли „Koнcopциyм ПCBT“, в кoйтo вoдeщ пapтньop e „Xидpocтpoй“ AД, a влизaт oщe „Пътни cтpoeжи Beликo Tъpнoвo“ AД и „Пътинжeнepингcтoй-T“ EAД. Разликата в ценовата оферта на двете фирми е малка. Тази на жалбоподателя е за малко над 359 млн. лв. с ДДС, а на победителя – около 358 млн. лв. с ДДС.

Регионалният министър каза още, че държавата ще осигури 70 милиона лева на ВиК дружествата за покриване на загубите им от скъп ток през 2021 година. Обмисля се ВиК дружествата вече да купуват електроенергия на фиксирана цена поне през следващите пет години, колкото са бизнес плановете им, посочи Караджов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *