Нов рекорден ръст от 17,6% на жилищните кредити

Жилищните кредити за домакинствата отбелязаха нов рекорд – повишение със 17,6% за година.

От данни на БНБ става ясно, че отпуснатите кредити за покупка на къщи и апартаменти са нараснали с 2,1 млрд. лв. за година и в края на декември достигат 14,1 млрд. лв. Това се обуславя от повишеното търсене на хората на по-големи апартаменти, както и да инвестират парите си в имоти, вместо да ги държат на нулеви или дори отрицателни лихви в банките.

Потребителските кредити за домакинствата също бележат ръст. През миналата година отпуснатите потребителски заеми са се увеличили с 1,3 млрд. лв., или с 11,1% и в края на декември достигат 13,2 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Става ясно също, че хората взимат над два пъти повече заеми от бизнеса. За година кредитите за домакинствата са нараснали с 3,4 млрд. лв., или 13,4%. Същевременно отпуснатите на бизнеса заеми са се увеличили само с 1,6 млрд. лв., или с 4,6%.

Общата сума на депозитите в банките нараства с 9% за година и надминава 100 млрд. лв. В края на декември депозитите са общо 101,9 млрд. лв. От тях над 66,5 млрд. лв. са депозитите на граждани, а влоговене на нефинансови предприятия са 31,8 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с 5,5 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *