Пейки с формата на книги монтираха в Бургас

Четири нови пейки с формата на книги са монтирани на централния площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас.

Четирите „исторически“ пейки на площад „Св. св. Кирил и Методий“ имат отстрани USB портове за безплатно зареждане на мобилни устройства.

Върху техните повърхности са изписани автобиографии на личности от миналото, допринесли за развитието на морския град.

Пейките са с образите на италианския архитект Рикардо Тоскани, който има изключително голям принос за урбанизацията и модернизацията на Бургас, французина Жозеф Бонал – едър търговец, помогнал за икономическия просперитет на Бургас, дипломат и дарител, оставил свои ценни имоти за обществено ползване.

Една от пейките с образа на предприемача Александър Георгиев – Коджакафалията, натрупал огромно богатство и завещал малко преди своята кончина по-голямата част от него на града.

пейки

Ликът на Димитър Бракалов е изобразен на друга паркова обект. Той е един от най-успешните кметове на Бургас и първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. Бил е работодател на стотици хора от Бургаския регион.

В неговите стопанства за първи път се отглеждат новите за онова време по нашите земи земеделски култури картоф и слънчоглед. Сградата, където е настанен Етнографският музей, е неговият бивш дом и затова се нарича „Бракаловата къща“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *