Димитър Маргаритов: Оправдано ли е поскъпването на цените на мобилните със задна дата?

Поскъпването на цените на мобилните оператори със задна дата – оправдано или не?!
Темата коментирах в предаването „Нашият ден“ по БНР.
Вдигането на цените със задна дата до момента не се е случвало, ако някой има намерение да го направи, то това намерение трябва да бъде пресечено, тъй като не е законно.
За да защитим интереса, защото в случая засяга милиони потребители, допуснахме предварително изпълнение на издадените от мен заповеди за тази нелоялна практика.
Софийският административен съд спря намерението на А1 и Теленор да увеличат цените.
Това, което имаме като резултат в момента, тъй като компаниите обжалваха въпросните заповеди и наложеното предварително изпълнение е, че съдът е счел и в двата случая, това са два различни състава на Административен съд София-град, че общественият интерес наистина е достатъчно значим, за да не се предприемат такива действия преди да се установи дали са законосъобразни.

Има клауза, която операторите включват в договорите с потребителите. Тя предвижда единствено възможността на месечните абонаментни такси с инфлационния индекс, който НСИ обявява официално за предходната година и само толкова.
Нищо повече независимо от това, че част от тези търговци се опитваха да убедят съда и нас колко щадят потребителите, когато с отлагателно действие те им налагат увеличение с индекса за по-миналата година.
Такива неща няма как да се приемат за нормални и трябва да бъдат така добри да прилагат клаузата, която е написана от самите тях.