Празните офиси в София достигнаха рекордно голям обем

Свободните офис площи клас А и клас Б в София са намалели с около 1000 кв. м през четвъртото тримесечие на 2021 г. и възлизат на 390 хил. кв. м към края на годината, отбелязвайки рекордно голям обем в историята на пазара на офис площи в столицата, сочат данни от проучване на консултантската компания MBL. 42,5% от тези площи са разположени около бул. „Цариградско шосе“.

Обемът на площи клас А и Б, които активно се предлагат на пазара, както в съществуващи, така и в проекти в процес на изграждане, е достигнал 495 хил. кв. м към края на отминалата година, отбелязвайки спад от 57 хил. спрямо предходното тримесечие, сочат още данните на компанията.

Обемът на съществуващите офис площи в София е 2,41 млн. кв. м към края на 2021 г., след като през последното тримесечие са завършени около 14 хил. кв. м офиси клас Б.

Общата площ на нововъведените в експлоатация проекти от началото на годината е 192 хил. кв. м, което е трикратен ръст в сравнение с 66 хил. кв. м новопостроени площи за 2020 г.

Площите в процес на активно строителство са около 210 хил. кв. м, което бележи най-ниската строителна активност на пазара на офис площи в София от 2016 г.

От консултантската компания очакват строителната активност постепенно да намалее, достигайки нива, подобни на тези в периода след финансовата криза от 2008 г. Като основни фактори за това се посочват растящите разходи за строителство от началото на годината, както и това, че значителна част от проектите в процес на активно строителство бяха завършени през 2021 г.

Пазарът на офис площи регистрира 14 хил. кв. м нетно усвояване за четвъртото тримесечие на годината и достигна нива от 42 хил. кв. м за този показател от началото на годината, отбелязвайки двойно увеличение в сравнение с 2020 г. Въпреки че стойностите са далеч от нивата отпреди пандемията и все още няма яснота при голяма част от наемателите по отношение на политиките за работното място, от компанията отчитат постепенно увеличение в темповете на пазара за тази година, което очакват да продължи и през 2022 г.

За последното тримесечие са сключени сделки за 31 хил. кв. м спрямо 39 хил. кв. м за третото тримесечие. Новонаетите офис помещения за годината възлизат на 120 хил. кв. м, което е с 40% повече в сравнение с 2020 г.

Пазарът на офис площи в София постепенно набира скорост и се връща към нормалното си състояние, посочват от MBL. Консултантите отчитат осезаемо повишена пазарна активност по отношение на новосключените договори за наем и нетно усвояване от началото на годината в сравнение с 2020 г.

Въпреки че несигурността заради коронавируса все още не е преминала, стабилният растеж и плановете за развитие на основни наематели в София се отразяват и върху наемането на допълнителни офис площи.

От компанията очакват излишъкът от свободни офис помещения и известната несигурност сред ползвателите да продължат натиска върху наемните нива, особено за сгради, които не съответстват на тенденциите на пазара и нуждите на наемателите.

По статията работиха: автор Десислава Попова, редактор Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *