Рибите, които гнездят под леда на Антарктида

На 500 метра под леда, покриващ морето Уедъл на Антарктида, се намира най-голямата известна колония от гнездящи риби в света, установи ново проучване.

Приблизително 60 милиона активни гнезда от вида Ледената рибка на Йона  се простират на най-малко 240 квадратни километра. По света има много риби, които създават гнезда – от сладководните цихлиди до рибите фуфайки. До този момент обаче учените са откривали само по няколкостотин гнезда на риби на едно място.

Ледената риба вероятно има значително и неизвестно досега влияние върху хранителните мрежи на Антарктида, съобщават изследователите в своя публикация в Current Biology, цитирана от БГНЕС.

Дълбоководният биолог Отун Пърсър от Института Алфред Вегенер в Бремерхафен, Германия и колегите му се натъкнали на масивната колония в началото на 2021 г., докато били на изследователски круиз в морето Уедъл, което се намира между Антарктическия полуостров и главния континент.

Изследователите изучавали химическите връзки между повърхностните води и морското дъно. Част от изследването включвало изследване на живота на морското дъно чрез бавно теглене на устройство зад изследователския кораб на учените. То записвало видео, докато плува над дъното на океана, и използва звук, за да картографира характеристиките на морското дъно.

При преглеждане на записите учените установили, че камерата е снимала множество гнезда на риби. Ледената риба е известна с това, че е единственото живо същество, чиято кръв не съдържа хемоглобин.

„Колонията на ледената риба е удивително откритие“, казва еволюционният биолог Томас Девинс от Университета на Орегон в Юджийн.

Не е ясно защо толкова много ледени риби се събират на едно място, за да се размножават. Предполага се, че на това място има добър достъп до планктон, който е ключов източник на храна за новоизлюпените риби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *