Спряха строежа на „Лалето“ на Foster + Partners в Лондон

Проектът за построявнето в Лондон на грандиозния небостъргач „Лалето“ с височина 305 метра остава в историята.

Това става ясно от съобщение на британското правителство. Идеята е на авторитетното студио Foster + Partners и най-напред бе одобрена през 2019 година. Малко след това обаче от кметството на столицата блокираха проекта, като коментираха, че обществената полза от него ще е ограничена.

Предвиждаше се кулата, която прилича на пъпка на лале, да е обществено пространство, в което да има образователни структури, наблюдателни площадки, заведения и др. Сметките показваха, че небостъргачът може да привлича годишно 1,2 милиона посетители, да създаде 600 работни места и да генерира огромни приходи.

Но властите вече са преосмислили позицията за проекта и след анализ на различни аспекти сега излизат с аргументи, като например, че архитектурата на кулата няма да се впише в района. Пресметнато е също така, че количеството железобетон, което ще бъде използвано за построяването на основите и „ствола“ на сградата, е твърде голямо и не се вписва в „зеления“ курс за градска среда, приет от Великобритания. Някои членове на британското правителство стигнаха дори още по-далеч, като нарекоха проекта „каша от архитектурни идеи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *