Стената на язовир „Бели Искър“ е силно компрометирана

Областният управител на Софийска област Иван Иванов инициира работна среща по повод състоянието на язовир „Бели Искър“.

„Язовирът е опасен и стената му е силно компрометирана. Откакто е построен през 1945 година, е ремонтиран само един път. В същото време отговорността за стопанисването му е размита между няколко институции“, заяви Иван Иванов.

В срещата участие ще вземат народни представители от парламентарно представените политически сили, избрани от 26 МИР София-област, представители на ръководствата на Столичната община, „Софийска вода“, „Български ВиК холдинг“, Държавната консолидационна компания, Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, ДАНС и Пожарна безопасност и защита на населението.

Язовир „Бели Искър“ е проблемен поне от 2017 година. От години се знае, че стената му е опасна. Водата често замръзва, което е една от причините за влошаване качеството на язовирната стена.

Заради влошеното състояние на съоръжението предписанията са той да не се запълва повече от 60%. Експертите следят да се спазва този показател, въпреки че той трудно достъпен – става само с моторни шейни през зимата.

Язовир „Бели Искър“ осигурява близо 20% от водата за София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *