Столична община готви проект за възстановяване на Драгалевския лифт до „Бай Кръстьо“

Изготвя се проектната документация за възстановяването на Драгалевския лифт до „Бай Кръстьо“. Днес главният архитект на София Здравко Здравков ще издаде виза за проектирането, съобщи Здравков пред БНТ.

Процедурата за възстановяване на лифта започна в края на миналата година, след като специална експертиза потвърди, че това е възможно.

Драгалевският лифт е открит през 1956 г. и спира работа през 2017 г. Той е най-старият лифт в България. Княжевският лифт до Копитото е изграден през 1962 г. и спира работа през 1992 г., след авария.

Миналата година общината предупреди, че ще възстанови съоръженията на Витоша, а после ще си търси средствата от собственика – фирмата „Витоша ски“, която е поела ангажимент да поддържа лифтовете. В момента работи само Симеоновският кабинков лифт.

От „Витоша ски“ твърдят, че лифтовете не могат да се възстановят в рамките на съществуващите трасета, защото биха били опасни. Според фирмата е необходимо ново строителство.

Здравков обясни, че за Княжевския лифт процедурата е още на ранен етап. За него ще са необходими и повече пари за възстановяването му – 13 млн. евро, по негови думи.

Главният архитект на София посочи, че днес започва и второто обществено обсъждане за проекта за подробен устройствен план на Борисовата градина. Общината ще се опита да изкупи някои частни имоти.

Здравков каза, че е издал заповед за премахването на автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина, но собственикът е обжалвал. Обжалва се и заповедта за ресторанта „Веселото село“.

Стадион „Българска армия“, който е на територията на Борисовата градина, ще се ремонтира в рамките на съществуващата конструкция, посочи още главният архитект на София. Ремонтът ще струва над 40 млн. евро.

В този подробен устройствен план на Борисовата градина, чието обсъждане започва днес, е отпаднало част от заложеното в стария план строителство, вкл. Климатичното училище, каза още Здравков.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *