Телекомите със забрана за вдигане на цените

Комисията за защита на потребителите е издала заповеди, с които забранява на двата мобилни оператора „Теленор България“ и „А1 България“ да индексират цените с инфлацията от две поредни години. Заповедите са от 23 декември и се основават на разпоредби в Закона за защита на потребителите. Те може да бъдат обжалвани по съдебен път.

Според КЗП двата телекома вдигат едностранно цените „по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори“.

От КЗП посочват: „При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно: „Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година“. Видно от цитирания текст, не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив – в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година“.

youtube канал: Димитър Маргаритов

 

водещ: Нора Стоичкова        https://bstv.bg/