Без климатици и кабели по сградите в карето между „Патриарх Евтимий“ и „Граф Игнатиев“

В нов проект на режим за опазване на груповата недвижима културна ценност в София се предвижда да бъдат отстранени външните климатици, кабелите, допълнителните постройки към сгради.

Проектът засяга паметници на културата в карето между бул. Патриарх Евтимий, ул. Георги Раковски и ул. „Граф Игнатиев“.

Паметниците на културата са една от важните теми и усилията за тяхното опазване е последователна задача, която трябва да свършим. Това коментира пред журналисти главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

1720 са паметниците на културата в Столична община в момента. Той каза също, че основният проблем е, че много от тях са все още в декларационен режим и затова има проблем с това може ли да се пристроява в тях, кой е органът, който го разрешава и т.н. Затова и направление „Архитектура и градоустройство“ е изготвило режим за сградите, които включва карето между бул. Патриарх Евтимий, ул. Георги Раковски и ул. „граф Игнатиев“.

Планува се голяма част от подробните устройствени планове да бъдат коригирани, защото има сгради, при които заради надстрояване е компрометиран първоначалният образ. Надстрояването е формално прикриване на едно фактическо премахване, подчерта Здравков.

Ограничили сме новите сгради като форми, наклоните на покривите. Определили сме и специфични изисквания към градините, оградите, защото има много автентични вътрешни пространства, които с времето са компрометирани с гаражни клетки и др., продължи той.

Оформлението на фасадите ще бъде обект на задължителен стандарт, какъвто вече разработихме по „Граф Игнатиев“, „Шишман“, „6 септември“ и „Солунска“, защото с едно елементарно променяне на растера на дограмата, сградата губи първоначалния си вариант. Не могат да се повторят и детайлите по сградите с поставяне на изолацията, ограничили сме и рекламните елементи. Предвидено е и засаждане на конкретни дървесни видове, които са характерни за стара София. Този проект не ангажира само сградите, а и дворните пространства, както и създаване на определени условия за посаждане на други типове дървесни видове, поясни Здравков.

Проектът предвижда още да се запазят ажурните врати и огради в автентичния им вид. Освен това те трябва да са с височина до 1,9 м. За проходите към вътрешните дворове пък се допускат нови ажурни врати и портали, но те ще трябва да се боядисат в определен цвят.

По единен проект ще бъдат и всички елементи на градската среда в карето – еднакви пейки, лампи, информационни табла, спирки, телефонни кабини, кошчета за боклук и др.

Вече е изпратено запитване до Министерството на културата, с което седем сгради да получат статут на недвижими културни ценности, като две от тях – на „Хан Крум“ и на „Цар Шишман“ са със свален статут, а други три в момента нямат никакъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *