Общата стойност на стоте най-скъпи апартамента в Москва надхвърля 1 млрд. долара

Общата стойност на стоте най-луксозни апартамента в Москва през 2021 г. е достигнала 1,08 млрд. долара, равняващи се на 81,1 млрд. рубли, сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от руската осведомителна агенция ТАСС.

За една година стойността им се е увеличила с 13% в доларово изражение и с 15% в рубли, допълва компанията.

„Средният бюджет за покупка на апартамент от топ сто на най-скъпите жилища сега е 10,8 млн. долара. Общата стойност на стоте най-елитни апартамента в руската столица надхвърля 1 млрд. долара“, се казва в съобщението на Savills.

Най-скъпото жилище, което се предлага на пазара в Москва, е на цена от 85 млн. долара (над 6 млрд. рубли). Най-ниският бюджет за апартамент от топ сто на най-луксозните в руската столица е 1,6 млн. долара (124 млн. рубли).

Средната цена на квадратен метър на жилищата от топ сто е нараснала с 10,5% през миналата година и достига 36 600 долара.

 

„Като цяло на пазара на луксозни имоти през 2021 г. отбелязахме увеличение на цените с 20%, но в офертните цени на стоте най-елитни апартамента в Москва динамиката не е толкова значителна“, коментира Дмитрий Халин, управляващ партньор на Savills за Русия.

„По традиция най-скъпите имоти не са толкова податливи на резки колебания на цените. Въпреки това заради наблюдавания ръст на пазара на луксозни имоти, както и в ултралуксозния сегмент, можем да заключим, че високите цени са нашата нова реалност и не се очаква те да намалеят“, допълва Халин.

По данни на консултантската компания площта на най-скъпите жилищни имоти в Москва варира от 64 кв. м до 1700 кв. м, а средната площ на апартаментите в топ сто е 296 кв. м – с два квадратни метра повече от 2020 г.

76% от най-скъпите сто жилищни имота в Москва се продават на първичния пазар, а 24% – на вторичния, докато през 2020 г. предлагането в тези сегменти беше разпределено поравно. Всеки пети имот в топ сто е мезонет, сочат данните на Savills.

Само през четвъртото тримесечие на 2021 г. са продадени пет апартамента от топ сто на най-луксозните в Москва, а общата им стойност достига около 40 млн. долара. Към края на миналата година най-голям избор на апартаменти от топ сто има в област Якиманка с 31 имота, следвана от Остоженка с 20 имота и Арбат с 13.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *