FT: ЕС ще признае ядрената енергетика и газа за зелени

Брюксел възнамерява да признае ядрената енергетика и природния газ за „зелена“ дейност като част от знаковата класификационна схема на ЕС, която да помогне на финансовите пазари да решават какво може да се счита за устойчива инвестиция, пише в свой анализ Financial Times.

В дългоочакваните си планове, които трябваше да бъдат представени в края на миналата година, Европейската комисия проправя пътя за инвестиции в нови атомни електроцентрали поне през следващите две десетилетия и в природен газ поне през едно десетилетие в рамките на система за „зелено“ етикетиране, известна като „таксономия за устойчиво финансиране“.

Системата, която ще обхване индустриите, генериращи около 80% от всички емисии на парникови газове в ЕС, представлява първия опит на голям световен регулатор да определи какво се счита за наистина устойчива икономическа дейност и да спомогне за премахването на т.нар. greenwashing (подвеждане на потребителите по отношение на екологични дейности) във финансовия сектор.

В проектодокумента, с който Financial Times се е запознал, се казва, че при определени обстоятелства зеленият етикет на ЕС следва да се присъжда на спорни енергийни източници, включително ядрена енергия и природен газ.

Решението е било взето, след като група от държави, подкрепящи ядрената енергетика, водена от Франция, и правителства, подкрепящи природния газ в Южна и Източна Европа, са настояли таксономията да не наказва енергийните източници, които осигуряват по-голямата част от производството на електроенергия.

Ядрената енергетика не отделя парникови газове, но произвежда токсични отпадъци, които се нуждаят от безопасно съхранение и могат да представляват радиационен риск. Природният газ произвежда въглероден двуокис, но неговите поддръжници твърдят, че той е много по-малко замърсяващ от традиционните изкопаеми горива и е жизненоважен начин за проправяне на пътя към по-ниски емисии.

България все още няма окончателно решение за нова ядрена мощност след замразяването на проекта за АЕЦ „Белене“. БСП, част от управляващата коалиция, лобира за нови мощности там, „Продължаваме промяната“ са по-скоро за нови реактори в „Козлодуй“, докато „Има такъв народ“ също са се изказвали благосклонно за  ядрената енергетика в страната, а „Демократична България“, част от която е „Зелено движение“ – открит критик на ядрената енергетика, призовава да се направи подробен анализ за нуждата от такъв проект.

По-рано през 2021 г. Брюксел беше принуден да отложи решението за класифициране на двата енергийни източника след спорове сред самите членове на ЕК за това дали те трябва да получат зеления етикет. Битката за признаването на ядрената енергия и природния газ за екологични се засили през последните месеци, тъй като страните от ЕС се сблъскаха с рекордни цени на електроенергията тази зима, предизвикани от нарастващото търсене на природен газ.

В проекта за текста за таксономията се казва, че ядрената енергетика следва да се счита за устойчива икономическа дейност, стига държавите от ЕС, в които се намират електроцентралите, да могат безопасно да обезвреждат токсичните отпадъци и да отговарят на критерия да не нанасят „значителна вреда“ на околната среда. Изграждането на нови ядрени централи ще бъде признато за „зелено“ за разрешенията, издадени до 2045 г., се казва в текста.

Инвестициите в природен газ също могат да се признаят за „зелени“ като „преходна“ енергия, но трябва да отговарят на по-подробен набор от условия, включително да произвеждат емисии, по-малки от 270 г CO2 на киловат, и ако заместват традиционните изкопаеми горива, като например производството на енергия от въглища.

ЕС внася около три четвърти от необходимия му природен газ, като по-голямата част от него се доставя от Русия. Енергийната криза в блока предизвика критики от страна на някои държави членки, че Москва изкуствено повишава цените на газа, докато ЕС бива принуден да се откаже от вноса на газ и да премине към възобновяема енергия.

Текстът на документа ще трябва да бъде одобрен от мнозинството от държавите членки на ЕС и членовете на Европейския парламент. Дипломати от ЕС поясняват пред FT, че текстът вероятно ще получи широка подкрепа от правителствата, но зелената класификация за газа и ядрената енергия e разкритикувана от екологичните групи.

Френският комисар по въпросите на ЕС Тиери Бретон заяви, че подкрепя обозначаването на двете технологии като зелени, тъй като това ще помогне на ЕС да постигне целта за намаляване на емисиите на CO2 до нула до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

„Газът не е най-добрият (метод, б. ред.) за постигане на нашата цел, защото генерира известно количество CO2, но поне е по-добър като преход от въглищата“, каза Бретон пред репортери миналия месец. „Трябва да имаме подходящо финансиране в таксономията, включвайки и ядрената енергия“.

По статията работи: Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *