АЕЦ Белене или 7-ми реактор в Козлодуй?

Преди няколко дни Европейската комисия определи ядрената енергия като зелена. По този повод у нас отново се  разгоря спора, къде е по разумно да се изгради нова ядрена мощност – в Белене или 7-ми реактор в Козлодуй.

ВЪЗМОЖНА ЛИ Е АЕЦ БЕЛЕНЕ?

В края на 70-те години на миналия век, притиснати от енергийната криза и липсата на достатъчно електроенергия поради енергоемките производствени гиганти, като Кремиковци, Червена Могила, ОЦК Нефтохим и още десетки други, Централният комитет на Българската комунистическа партия взима решение за изграждането на втора атомна централа в Белене , след първата в  Козлодуй.

Реализацията на проекта стартира веднага. Това се случва въпреки предупрежденията на експертите за високата сеизмична активност в района – над 8  степен по скалата на Рихтер. Само няколко години преди това е било катастрофалното земетресение с център Вранча, разрушило Стражица с много човешки жертви. Гласовете, че мястото е неудачно са заглушени. Започва проектирането на централата по съществуващите  ГОСТ стандарти в Съветският съюз.

Строителството започва през 1984г. Тогава се договарят и доставките и спецификациите на оборудването. Тоест, всичко правено по АЕЦ Белене, е с 40 годишна давност. Изброената фактология повдига следните въпроси?

1 Ще се намерили  институция ,която да гарантира и лицензира строителството на атомна централа в доказано активен сеизмичен район.

2 Част от  построените съоръжения и оборудване са с изтекъл повече от 38 години експлоатационен и гаранционен срок.

3 За да продължи строителството, площадката в Белене трябва отново да се лицензира ,но този път по европейските правила

4 Изградената антисеизмична възглавница е за земетресение от 8 степен по Рихтер, а новите изисквания са за 9та, което означава, че старата трябва да се разруши и да се проектира, лицензира и построи наново

5 За централата трябва и нова  ОВОС/оценка за въздействието върху околната среда /.Тази процедура е много трудна и може да продължи години.

6 Цената на АЕЦ Белене ще надхвърли 15  милиарда евро, при положение, че вече са дадени почти 2 млрд.

7 Липсата на инвеститор е може би най-сериозният проблем. Досега противно на редица  твърдения липсва сериозен интерес от европейски, американски, руски или китайски банки или компании. Абсолютно невъзможно е България да финансира сама такъв проект, дори подпомогната от няколко балкански държави.

8 Позицията на Румъния е неясна, тя може да се противопостави на този проект.

9 Срокът в който АЕЦ Белене може да влезе в експлоатация ако успешно и стегнато се изготвят всички документи минат процедурите и няма проблеми със строителството е най -рано 2042 г.

КАКВИ СА РЕАЛНОСТИТЕ В КОЗЛОДУЙ?

Привържениците на изглаждане на 7 и 8 реактори в Козлодуй изтъкват следните аргументи.

1 Основен довод е. че в АЕЦ Козлодуй е  изградена цялостна инфраструктура.

2 Има достатъчно вода ,дори е изграден трети канал с възможност за охлаждане на новите реактори.

3 Значителлно по ниската сеизмична обстановка в района на Козлодуй.

4 Посоката на ветровете е такава ,че предотвратява трансгранично замърсяване.

5 Още при проектирането на АЕЦ Козлодуй са заложени площадки за 7 и 8 реактори. Така че място за още 2 реактора има, противно на твърденията, че няма такава възможност.

6 В последните 20 години за безопасност  са инвестирани почти 2 милиарда евро.

7 Изградено е хранилище за отработено ядрено гориво и цех за преработка на ядрени отпадъци.

8 За 7 ми реактор има одобрен  и действащ ОВОС.

9 Прогнозната цена на 7-ми реактор е около 5 милиарда евро. Има заявен интерес от компанията Уестингхаус.

10 За почти половин век експлоатация в Козлодуй няма нито една сериозна авария.

11 В АЕЦ Козлодуй има изключително професионално действаш инженеро-технически персонал.

12 Срока за изграждането на 7 реактор е два пъти по кратък  от този за Белене. Някои експерти смятат, че до 2029 година, когато изтича 40 годишният експлоатационен срок на 5 и 6 ти реактори,, може да имаме действащ хилядник на 7 ма площадка.

При настоящите, а както се очертава и бъдещи високи цени на електроенергията, АЕЦ Козлодуй генерира достатъчно печалба, която може да финансира и наше участие в изграждането на 7-ми реактор. Проектът Белене въпреки натиска на една политическа сила, по отношение на безопасност, цена и срок на изграждане е невъзможен.

Защо тогава държавата да не се откаже окончателно от него и усилията и средствата се концентрат в много по реалистичният проект за 7 реактор в АЕЦ Козлодуй

 

https://www.ekonovini.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *