Алберт Попов 27-и след първия манш на гигантския слалом в Пекин, минимални разлики в челото

В много трудните метеорологично условия, които белязаха мъжкия гигантски слалом на Олимпийските игри в Пекин, единственият българин на старт днес Алберт Попов успя да финишира успешно първия манш.

Още от самото си началото състезанието се провежда при много тежките условия на обилен снеговалеж и ниска видимост, като това драстично увеличи броя на отпадналите. Общо 35 от записани 89 състезатели не стигнаха до финала, като двама от тях, бразилецът Мишел Маседо и арменецът Арутюн Арутюнян, дори не стартираха.

Алпийски център Янцин
Аби обаче не бе сред тях и той пресече финалната линия с 27-о време, но с огромния пасив от 4.67 секунди спрямо лидера. За българинът днешното състезание е по-скоро подготовка за слалома в сряда, в който той ще гони добро представяне.В челото на подреждането разликите след първото спускане на „Айс Ривър“ са минимални, като първите петима са разделени от само 0.19 секунди. Лидер с време от 1:02.93 е швейцарската сензация на сезона Марко Одермат, който поведе въпреки сериозната си грешка в горната част на трасето.

Марко Одермат

Втори на само 0.02 зад него в австриецът Щефан Брендщайнер, а тройката с пасив от 0.09 затваря световният шампион от Кортина д’Ампецо 2021 Матьо Февр от Франция. Четвърти и пети са съответно норвежецът Хенрик Кристоферсен и вторият от французите Тибо Фавро, които изостават с 0.12 и 0.19 от Одермат. Сребърният медалист от Кортина Лука де Алепрандини (Италия) е шести, но на цели 0.49 зад Одермат.

Вторият манш на мъжкия гигантски слалом на Олимпийските игри в Пекин започва в 7:45 часа българско време. В него участие ще вземат всички завършили първия, като топ 30 отново ще се спуснат първи в обърнат ред, след което по пистата ще минат всички останали състезатели във възходящ ред. Последен по трасето ще се спусне представителят на Ямайка Банджамин Александър, който без да пада даде 54-о време с изоставане от 35.01 секунди от Одермат.

Снимки: Gettyimages

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *