БЕРТА ИСЛА ХАВИЕР МАРИАС

На 4 февруари четем „Берта Исла“ – романа, за който Хавиер Мариас беше удостоен с Националната награда на критиката, едно от най-престижните отличия в Испания.

Берта Исла“ (превод: Людмила Илиева-Сивкова, цена: 26 лв., 520 стр.) предлага същинска дисекция на шпионажа – засегнати са всички негови аспекти: от вербуването на агента с използване на подло изнудване, през секретната му дейност, та до изоставянето му, когато вече е ненужен на тайните служби. Чрез страшната история на британския агент Том Невинсън – по рождение едновременно испанец и англичанин – авторът демитологизира романтиката, с която литературата и киното са обвили шпионажа, показвайки само едната му страна. Без да спестява неприятни подробности, Хавиер Мариас по неповторим начин описва трагедията, неминуемо сполетяваща внедрените агенти – провала на техните бракове, психологическия срив, отчуждението на личността. Паралелният разказ за Том и съпругата му Берта разкрива незавидната съдба на жените, свързали живота си с такива мъже – те са осъдени да живеят в непрестанен страх и неизвестност, без да имат правото да задават въпроси. Със своя оригинален стил, съчетаващ лиризъм, рефлективност и действие, авторът ни примамва да разсъждаваме върху универсални теми като любовта, непроницаемата същност на другия и липсата на етика по високите етажи на властта.

Хавиер Мариас (р. 1951 г.) е преподавал испанска литература и теория на превода в Оксфордския университет и теория на превода в Университета „Комплутенсе“ в Мадрид. От 2006 г. е член на Испанската кралска академия. Определят го като „най-нюансирания и даровит съвременен испански писател”, затова всяка следваща негова творба се очаква с нетърпение. През 2018 г. „Колибри” издаде „Така започва злото” – модерна приказка за несигурната граница между страстта и омразата, справедливостта и отмъщението, забравата и невъзможността да простиш. Преди това с логото на „Колибри“ излязоха „За мен спомни си в утрешната битка“ – знакова творба, отличена с множество награди, и „Сантименталният мъж” – елегантен и съзерцателен роман, „който разкрива любовната мъка така, както ариите възпяват болката на разбитите сърца“. Романът „Берта Исла“ използва шпионския жанр, за да потопи читателя в дълбините на човешкото състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *