Биожилища с изолация от овча вълна – поредното предизвикателство пред „АРТЕКС”

Биожилища с изолация от овча вълна – това е поредното предизвикателство пред строителна фирма „Артекс„. Проектът, наречен „Озарения“, ще бъде локализиран в местността Камбаните, точно срещу Бизнес парк София. Сградата ще е иновативна за страната и ще бъде реализирана за първи път в покрайнините на столицата.
Идеята е на младия архитект Пламен Мирянов. Концепцията за изолация от вълна му хрумва случайно по време на събор в манастир „Гигинци“, където се среща с местни животновъди.

„Проектът е специфичен, до момента подобна изолация не е правена у нас“, казва арх. Мирянов и пояснява, че всеки сезон овчата вълна се изхвърля като боклук на всевъзможни места – в дерета и реки, заради което фермерите отнасят солени санкции, а практиката крие и риск от екологични бедствия.

Изборът на този материал има екологично и конструктивно основание, тъй като той е с много добри изолационни свойства, лесен е за вграждане и е възобновяем ежегоден продукт на пасищното земеделие.

Идеята на младия архитект е да се създаде метод, чрез които тази голяма маса вълна да се изкупува и от нея да се създава еко изолация за сгради.

 

„Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в устойчива суровина“, казва още архитектът.

 

Според експерти топлопроводимостта на вълната е между 0,037 и 0,042 W/(mК) и освен защита от студено има много добри показатели за съхраняване на топлината, което я прави подходяща за всички сезони.

Друга интересна характеристика на овчата вълна е добрата звукоизолация и способността да поглъща една трета от теглото си във влага, която след това освобождава. Това я прави много подходяща за закрити помещения с висока влажност, като освен влагата тя абсорбира и миризми.

След обработка за защита от огън и вредители този материал се прилага успешно за изолиране на покриви, стени, тавани, подове, външни фасади и охладителни системи.

Младият арх. Мирянов е последовател на най-модерните трендове в строителните технологии, основани на биологичните материали. Така например, в сградите на „Артекс“ са вградени елементи от чиста еко дървесина и интериорни решения с живи зелени растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *