Габровската постановка „Моби Дик“ гостува на Народния театър през февруари

Един от най-новите спектакли на габровския драматичен театър – „Моби Дик“, ще гостува на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Това ще бъде първото представяне на постановката на режисьора Петринел Гочев пред софийска публика. Събитието ще се състои на 20 февруари 2022 г. от 19.00 часа на голяма сцена.

 

Спектакълът е създаден по романа на Херман Мелвил. Сценичната адаптация на текста е дело на Гергана Змийчарова, която включва свои авторски фрагменти. Запазено е идейното внушение и фабулата на романа. Участват актьорите от габровската трупа и Гергана Змийчарова като гост-актьор в ролята на моряка Пип. Смесеният състав от жени и мъже изгражда единствено мъжки персонажи.

 

Димо Димов влиза в образа на Ахав – капитан на кораба „Пекууд“. Надежда Петкова играе Старбък – капитан на първа китоловна лодка. Анатолий Ставрев се превъплъщава в Квийквек – харпунер на Старбък. Марио Василев е в ролята на Благородника. Светослав Славчев играе Тъпака – моряк. Поля Йорданова пресъздава образа на Стъб – капитан на втора китоловна лодка. Найден Банчевски се превъплъщава като Фласк – капитан на трета китоловна лодка. Любомира Башева играе юнгата Айман. Адриана Димова влиза в ролята на Гюнтер – моряк германец. Гордан Коев е в образа на Дагу – харпунер на Фласк. Таня Йоргова се превъплъщава като Кок – корабен готвач, и Гардинър. Петко Петков играе Йохансон – боцман. Любен Попов влиза в образите на Дърводелеца и Едноръкия.

 

Художник на постановката е Гергана Лазарова-Рънкъл. Студио „Елисей“ е автор на музиката, а Гергана Змийчарова – художник на плаката. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева, а Гинка Дичева е помощник-режисьор.

 

„Моби Дик“ не е спектакъл, а театрално приключение. Режисьор и актьори търсят отговорите на основните теми в романа: за пътешествието с другите и към себе си, за преследването на невъзможното, за смисъла на съществуването и съзерцателното вглеждане в света, за мястото на човека и реда му в божието творение. Във фокуса на режисьора попадат човешката природа, душевност и страсти: борба за надмощие, противопоставяне, отмъщение, ярост, отчаяние, надцененото ни самочувствие, че можем да уловим неуловимото, да победим стихиите и да станем господари на природата. В постановката се прокрадва идеята за свободата на волята и какво всеки сам избира да прави в живота си.

 

Интересно за публиката ще бъде зрителското усещане за съвместно плаване с екипажа на „Пекууд“, което се дължи на умелото сценографско решение и на музикалното оформление. Художничката на спектакъла Гергана Лазарова-Рънкъл оформя цалото сценично пространство с елементи от структурата на кораб. Към него е приобщена част от салона, където са зрителските места. Костюмите на героите са еклектични, не пресъздават историческото време от романа, но са в синхрон с идейните му внушения. Музиката следва действието, а илюзията, че публиката е в открито море се допълва от звуците на океана и специфичните звуци от пребиваването на кораб. Действието на сцената е отражение на случващото се в бурно море и на бурните взаимоотношения между хората.

 

Освен на сцената на Народния театър, публиката ще има възможност да гледа спектакъла на 24 и 25 февруари от 19.00 часа на голяма сцена в габровския театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *