Грънчарска работилница в Етнографския комплекс на Враца се превръща в магнит за децата

Куман Жеков е един от най- добрите грънчари у нас. Основател е на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти. Завършва Техникума по керамика в град Попово и до днес, когато е вече 60-годишен, не спира да върти грънчарското колело. Ателието му се намира в Етнографски комплекс „Софроний Врачански“. Работи в къщата на Димитраки Хаджитошев и много обича занаята си. Старае се да го предаде на повече хора.

Във Враца има огромен интерес към грънчарството, казва майсторът. Правим работилница за деца в ателието. Има случаи, когато за два часа през грънчарското колело са преминавали по 120 деца. Най – малките са на 4 години. Идват постоянно“.

Куман не взима пари за обучението им.

„Приятно ми е да им показвам занаята си. Всеки майстор има собствени принципи и техника, по която да обучава. Първият предмет на колелото го правим с моите и с ръцете на детето. Показвам му как да държи, помагам му. След това го нашарваме. Като изсъхне, аз му го изпичам. При втория предмет центроваме заедно глината, пробиваме я и оставям детето да си поиграе с нея. Няма значение дали ще успее да направи съд или не, важното е да я усети“, казва майсторът.

Има и по-продължително обучение. На такова идват деца с различни проблеми.

„Те излизат спокойни, с някакво удовлетворение и радост. Нямат търпение да дойдат отново. Има няколко деца, които идват при мен от 4 години. Самият материал ги успокоява“.

Прави демонстрации и в училищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *