Данък „Уикенд“ ще бъде намален още тази година

Т.нар. данък „Уикенд“ ще бъде намален още тази година. Това потвърди за БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански. Още при първото четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, депутатите приеха редукцията.

„Данък „Уикенд“ е възможно да бъде 5 или дори още по-малък процент, но така, че той  ефективно да облекчава и бизнеса, и физическите лица“, коментира Любомир Каримански.

На въпрос възможно ли е това да стане между двете четения на бюджета той отговори :

„Възможно е да се внесе, тъй като преди края на бюджета трябва да гледаме второто гласуване на ЗКПО (Закон за корпоративното подоходно облагане), на промените по ЗКПО, които аз съм внесъл заедно с други народни представители“.

Темата за въвеждането на данък „Уикенд“ беше започната още в средата на 2015 г. Първоначалният вариант на финансовото министерство предвиждаше да се плаща ставка за всички фирмени активи над 700 лева, които се използват и за лични нужди.

След остра реакция от страна на бизнеса текстът, който влезе в парламента, се отнасяше само за имоти над 5000 лева и за леки коли. За джипове и яхти, купени от фирми, но ползвани за лични нужди, се предвиждаше да плащат до 30% от ДДС.

Тези поправки не минаха в парламента и остана досегашният ред фирмите да декларират лично ползване за бизнес активи и да плащат ДДС за тях. Окончателно данъкът беше въведен през 2016 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *