ДЕН НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ – 23 ФЕВРУАРИ

Когато на 23 февруари 1918 година младите отряди на Червената армия разбиват войските на немските завоеватели при Псков и Нарва, не са много онези, които разбират, че се е открила нова страница във военната история, че на въоръжените сили, създадени от Великата Октомврийска социалистическа революция, е съдено да се развият в най-могъща армия, на чиито рамене ще легне историческата задача да спаси човечеството от фашистката чума.

Съветската армия беше създадена от Комунистическата партия и Съветското правителство за защита завоеванията на революцията, за опазване мирния труд на съветските хора. В ръцете на съветската социалистическа държава се превърна в иструмент за защита на мира и за борба против коварните планове на подпалвачите на война. В името на тия благородни цели се сражаваха и побеждаваха младите отряди на Червената армия в боевете против интервентите през 1918 – 1921 година. В името на тия благородни цели въоръжените сили на Съветския Съюз се сражаваха и одържаха историческата победа над хитлеристкия фашизъм и японския милитаризъм в годините на Великата Отечествена война.

Заедно с растежа на икономическото и политическото могъщество на Съветската държава  мощта на армията ставаше все по-голяма. Съветската армия се превърна в страшна сила за враговете на нейните народи, разполагаща с най-съвременна бойна техника, с всички най-нови видове оръжия, със закалени и опитни кадри. Съветската армия стана фактор за поддържане на мира и всеобщата сигурност. С това тя спечели доверието на милиони хора в целия свят.

Като разгроми пълчищата на германските и японските империалисти във втората световна война, като изтръгна от фашистката неволя милиони хора на Запад и на Изток, като премахна смъртната опастност, която беше надвиснала над световната цивилизация, Съветската армия доказа, че е винаги вярна на своята освободителна мисия, че на нея, както и на целия съветски народ, са чужди каквито и да било завоевателни цели, че на нея е присъщо високо уважение към правата и независимостта на другите народи, били те големи или малки.

Това добре знаят всички народи в Европа и Азия. В много страни след войната останаха гробове на  съветските воини-освободители, дали живота си за правото на народите в тия страни да живеят свободно и сами да избират начина си на живот. Затова Съветската армия справедливо беше наречена армия-освободителка.

Въпреки днешните напъни на марионетките на империализма, българският народ никога не ще забрави и вечно ще бъде признателен на храбрите руски воини, които два пъти го освободиха от оковите на чуждестранно робство. Затова техните опити за демонтиране на Паметника на Съветската армия го отвращават и изразяват безсилието на тези жалки подлоги на  съвременните фашисти пред подвига и́.

Той навеки ще помни, че доблестната Съветска армия го избави от позорния ярем на империалистическото иго и капиталистическото господство.

След смъртта на Йосиф Висарионович Сталин, властта на работниците и селяните беше овладяна от ревизионистите (скритите врагове на социализма), започна бавна подмяна на съветската система, довела до появата на опортюнистите (явните врагове на социализма), които реставрираха капитализма в СССР и бившите европейски социалистически страни. Заедно с това беше нанесен удар и по състава и характера на Червената армия. Днес, Руската армия  по нищо не се отличава от империалистическите армии, тя се превърна във верен страж на руските олигарси против интересите на руския народ.

Но споменът за ВКП(б), по-късно КПСС, е жив. Вечно ще живеят в съзнанието титаничните образи на Ленин и Сталин. Прахът на забравата никога няма да покрие славните победи на Червената армия срещу империализма. Нейните подвизи вдъхновяват ръководителите на съвременните социалистически държави, които и днес показват преимуществата на народната армия.

Годишнината на славната Съветска армия се чествува с признателност от нашия народ. Наистина съвременните фашисти – глобалистите, чрез могъщите си СМИ успяха да объркат представите на част от младото поколение, но голямото болшинство от нашия народ не се поддаде на провокациите и отбелязва Денят на Съветската армия с почит и уважение.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *