Джин от слонска тор – алкохолното изкушение на Южна Африка

Една от радостите на занаятчийското производство на джин е ароматът на растенията, плодовета и семената, които се използват за приготвянето на алкохолната напитка.

Но не и ако са преминали през храносмилателния тракт на слон.

Лес Ансли обаче прави точно това – обикаляйки из южноафриканската пустош, той търси първокласни екземпляри от слонска тор, вдига ги към носа си, за да вдиша аромата им, след което ги опакова, за да бъдат превърнати във висококачествена спиртна напитка.

Компанията Indlovu Gin е основата през 2018 г., а името ѝ идва от дума в местния език нгуни, която означава „слон“. Слонският джин се продава в Съединените щати, Канада, Германия, Швейцария, Япония и Тайван, включително и по време на пандемията от COVID-19.

Ансли и съпругата му Пола изнасят по 1500 бутилки на месец. От началото на тази година два от най-големите търговци на дребно в Южна Африка – Woolworths и Pick ‘n’ Pay, също предлагат питието в обектите си.

„Реално най-трудната работа в производствения процес се върши от слоновете. Те намират разнообразни билки и плодове, които придават вкуса на джина. Слоновете усвояват много малка част от храната, която поглъщат. Тя преминава много бързо през червата им, където съдържанието на бактерии е много ниско“, обяснява Ансли.

Той смята, че животните са идеални „работници“ за набавяне на всички растителни продукти. Слоновете са претенциозни и обикновено избират най-добрите листа, плодове и билки.

Освен основните продукти за джин, като хвойната и цитрусовите плодове, изсушените и измити растителни продукти, извлечени от слоновете, се променят в зависимост от сезона и климата, придавайки различни вкусове на различните партиди джин.

Датата и точните координати, от които е събрана слонската тор, са посочени на етикета на бутилките.

Семейство Ансли отделя 15% от печалбата си за сиропиталище за слонове. Това е още една причина, поради която джинът от слонска тор може да се хареса на потребителите, освен уникалния му вкус.

Според барманката Йоана Джоунс той е „мек и земен“, което го прави различен от традиционния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *