Един от всеки шест офиса в София остава незает

Един от всеки шест офиса през миналата година в София са останали без наематели, сочи проучване на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton, цитирано от в. Монитор.

Общата площ на офисите на пазара в момента е малко над 2.24 милиона квадратни метра, като от тях незаети са близо 377 000 кв. м. Едновременно се наблюдава и значителен спад в строителната активност в отговор на свитото търсене от страна на наемателите и сериозния ръст в цените на строителните материали.

В по-дългосрочен план това е предпоставка за възстановяване на баланса между търсене и предлагане, особено в първокласния сегмент на офис пазара, се посочва още в проучването.

Общият обем на завършените офис площи през 2021 г. достига 155 700 кв. м, като през последното тримесечие той възлиза на едва 12 900 кв.м. При липсата на подписани наемни договори в хода на строителството и увеличените експлоатационни разходи, част от инвеститорите решават да отложат завършването на проектите си за 2022 г. В процес на изграждане към момента са 190 355 кв. м, което е най-ниският обем у нас за последните пет години.

Нетното усвояване, което отразява разликата между заети и освободени площи за даден период, остава ниско – 15 976 кв. м през последното тримесечие на 2021 г.

Обемът на наетите офис площи в София през 2021 г. нараства с 43% на годишна база. Общо 153 991 кв. м са усвоените пространства за периода на фона на 107 382 кв. м в пандемичната 2020 г.

Въпреки позитивния тренд нивата са все още далеч от 2019 г., когато в столицата са били наети 175 832 кв. м, сочи докладът на консултантската компания.

Само през последното тримесечие на 2021 г. са наети или подновени договорите за 46 328 кв. м, но към момента все още няма изгледи стабилизиране на пазара спрямо нивата отпреди пандемията. Основни двигатели на сделките са консолидирането на площи и преместването на наематели, а делът на експанзиите остава сравнително малък.

Компаниите продължават да търсят оптимизация на работните си пространства и същевременно преоформят офисите си в синхрон с новите модели на работа. Нараства интересът към гъвкавите работни пространства, като заетостта на тези площи продължава да се увеличава.

Много компании наемат места в споделени офиси като част от хибридния модел на работа, наложил се през последната година.

Продължава и миграцията на фирми към офиси от по-висок клас. Това поставя под натиск по-старите сгради с по-неблагоприятни локации.

На този фон наемите запазват стабилни през четвъртото тримесечие на 2021 г. Към края на периода те остават на ниво от 15 евро на кв. м в централните бизнес райони и 12-14 евро на кв. м по протежение на главните булеварди. Под натиск са цените в по-ниския сегмент офис площи. Нивата на възвращаемост при първокласните активи също се запазват стабилни – около 7.5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *