Експерт: Три-четири пъти годишно банките вдигат таксите

От началото на годината още три големи банки въведоха такса за теглене на пари от собствен банкомат с дебитна карта като процент от сумата. Процентът върху теглената сума варира за всяка от банките между 0,1 и 0,16, като минимумът е 0,30 лв. Първият пример за подобен вид комисиона бе от септември миналата година. Финансовият анализатор Десислава Николова уточни пред БНР, че „в 60-70% от случаите тази такса е 0,30 лв., което означава, че колкото по-голяма сума теглим от банкомат на банка, издала дебитната карта, толкова по-висока сума ще заплатим към нея“.

Според Николова новият вид такса представлява увеличение на таксите. „Има увеличение при операциите, свързани с теглене и внасяне на суми по сметка, увеличение в месечните такси за поддръжка на разплащателна сметка (от около 2,50 вече е 4 лева на месец за физически лица), има ръст и на таксите, свързани с използване на дебитна карта. Това са най-често променяните банкови такси. Три-четири пъти годишно банките у нас коригират тарифите си“, коментира тя.

Ако картата се ползва за често теглене на ниски суми, ние ще заплащаме минималната такса от 30 стотинки. Все още няма такса, когато се разплащаме с карта в големите търговски обекти. Николова не смята, че има уговорка между банките да вдигат таксите. „Ако се бяха споразумели, нямаше да има такъв дълъг времеви интервал – от септември до февруари – да въведат такса като процент от теглената сума. Предполагам, че и другите банки обаче ще последват техния пример“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *