Емилиян Станев: Не се шегувай с две неща – с хубава жена и с хубава книга

Днес празнуваме раждането на Емилиян Станев – любим автор на големи и малки, който ни среща по красив и неповторим начин с природата. Прави го в  “Чернишка”, “Лакомото мече”, “През води и гори”, “Приятели”, “Палавницата”,  “Гнездо в гнездо”, “Къщичка под снега”.

Емилиян Станев е мечтаел да стане скулптор и освен с писане се е занимавал с рисуване; свирел и на цигулка. Може би това е още една причина така увлекателно да описва звуците на природата и да рисува природните картини.

Емилиян Станев не е истинското му име,  той въщност се казва Никола. Променя го, за да не го бъркат с неговия съвременник – историкът Никола Станев. Напуска този свят на 15 март 1979 година, но оставя след себе ис много мъдрост. Ето какво казва той:

Човек обича, затова търпи. Който нищо не обича, нищо не търпи

Съветвам те да не се шегуваш с две неща – с хубава жена и с хубава книга! Хубавата жена ще те накара да се влюбиш, хубавата книга – да се срамуваш.

Към всичко подхождай с любов – към цветето, към дървото, към птицата и човека. Иначе няма да разбираш, тоест – да прощаваш.

На едного му трябва халат, за да слуша музика, на другиго – пътувания; един живее в самота, друг – в гюрултия. Важното е да има нещо да напира в главата и в сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *