Енергетиката е емитирала над 70% от въглеродния диоксид в България през 2019 г.

Енергетиката е най-големият емитент на въглероден диоксид в България през 2019 г., коментира по време на парламентарния контрол министърът на околната среда Борислав Сандов. Той посочи, че над 70% от въглеродните емисии в страната са заради изгарянето на енергоизточници, като тук влизат отчасти и емисиите от транспорта.

Спрямо 2018 г. емисиите от енергетиката са с 2,7% по-малко, като това се дължи на намаленото производство на енергия от въглища. Емисиите от енергетиката намаляват с 50% спрямо базовата година (1988 г.), коментира още министърът.

Сандов обясни, че данните са на Изпълнителната агенция по околна среда и се базират на официални статистически данни, затова и има забавяне от две години.

България изостава от останалите европейски държави по отношение на политиките за намаляване на въглеродните емисии. Мерките са описани в интегрирания план за енергетиката и климата, който е внесен в Европейската комисия. Въпреки това обаче няма дългосрочни политики за големите източници на емисии. За някои сектори няма и технологични решения на този етап, призна още екоминистърът.

„Истината е, че ни трябва енергиен преход“, заяви Борислав Сандов от парламентарната трибуна. По негови думи плановете за декарбонизация трябва да бъдат обвързани  с източници на енергия, които не са високоемисионни, особено на фона на цените на квотите за въглероден диоксид.

Той посочи още, че е нужна модернизация на транспорта, както и по отношение на отплението и използването на електроенергия от домакинствата. Битът трябва да стане не само потребител, но и производител на енергия, допълни още Сандов.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *