Започват действия за събаряне на строежа на Алепу

Започват действия за събаряне на строежа на Алепу и възстановяване на терена, съобщава БНТ.

ДНСК дава начало на необходимите действия, с които да възложи изготвянето на проект за екологосъобразна рекултивация на емблематичното място и за премахване на изградената до настоящия момент стоманобетонова конструкция.

Строежът ще бъде отстранен, като ще остане единствено частта, която изпълнява укрепващи свлачището и терена функции.

Проектите за възстановяване на нарушения от незаконното строителство естествен терен ще бъдат съгласувани от Министерството на околната среда и водите.

Одобрените инвестиционни проекти следва да бъдат възложени на собственика на терена за доброволно изпълнение. При отказ от негова страна се преминава към принудително изпълнение от ДНСК, като средствата ще бъдат събрани принудително от собственика на терена.

Законосъобразните действия на институциите са във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд, потвърждаващо решението на Бургаския апелативен съд за обявяване за нищожно разрешението за строеж на община Созопол.

Припомняме, че в края на миналата година Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд – Бургас, с което той обяви за нищожно разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy.

Делото за „Алепу Вилидж“ беше образувано през юни 2020 г. През февруари миналата година съдът постанови, че са установени документни и други престъпления, а разрешението за строеж от 2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол, е в разрез със законовите разпоредби.

Комплексът „Алепу Вилидж“ се реализираше от „Главболгарстрой“. Компанията обаче се отказа от проекта през пролетта. На мястото на строителната фирма влезе „Блек Сий Фемили Резидънс“ на общинския съветник от Приморско Стоян Василев.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *