Защото е светла дирята им…

автор:Вилиана Семерджиева

Пътувал и творил в много държави по света, чак и отвъд Океана, Владимир Димитров – Майстора (1882-1960) не намира по-красиви и вдъхновяващи лица и гледки от тези в родината си – „библейски фигури на деди и бащи-пророци, моми, невести и майки-светици, …прекрасните ни плодородни поля, цветове и плодове, а също – балкани, реки и море…“ През 2022 г., посветена на знаменателния юбилей – 140 години от рождението на художника, имаме уникалната възможност да се насладим на неговите изпълнени с красота и жизненост творби. Поредицата тържествени събития в чест на нашия Майстор, чийто център е община Кюстендил, започна с откриването навръх рождения му ден – 1 февруари, на мащабната, изцяло нова изложба с около 350 картини в художествената галерия, носеща неговото име. В богатия й фонд се съхраняват над 1350 произведения на знаменития художник, като специално за случая са били реставрирани 55 картини и рамкирани 280. Изложени са и подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от 15 на брой са непоказвани досега.

„Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Неподвластни са на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина. И съвсем обяснимо е преклонението ни пред такива личности и завещаното от тях“, написаха от галерията по повод големия празник.

По традиция на този ден хората поднасят цветя пред паметника на Майстора, скромния му гроб и къщата музей в с. Шишковци. Посетителят на това свято място, където прочутият ваятел е живял и творил в продължение на близо три десетилетия, има възможност да почувства в каква хармония са величието на таланта на гения и неговият аскетичен начин на живот.

На същата дата в София, в клуб „МаксиМ“ на Българската телеграфна агенция, съвместно с НДФ „13 века България“, в чест на 140-годишнината на Майстора беше представен мултимедийният проект „Светлина и дух“. Впечатляващият триизмерен разказ, създаден от известния сценограф и визуален артист доц. д-р Венелин Шурелов, вплита живота и най-знаковите произведения на именития художник – фрагменти и цели картини. Платната и рисунките, включени в него, са от колекциите на Националната художествена галерия, Кюстендилската галерия, ХГ „Борис Денев“ във Велико Търново и ХГ „Никола Маринов“ в Стара Загора. Видеозаписът от презентацията може да се гледа в сайта на БТА (раздел „Видео“).

Владимир Димитров – Майстора, Автопортрет със смъкнато палто, ок. 1910 г., ХГ „Вл. Димитров – Майстора“

Естествено е тези събития да привлекат интереса на всеки българин, който изпитва преклонение и гордост към личността и творчеството на именития ни сънародник. Но в този момент по-силен отзвук и внимание получи анонсирането на предстоящата изложба „Другите българки“ от нейния автор Михаил Вучков. Чрез представянето на своите модели, които са преминали през смяна на пола, той прави паралел с женските образи в картините на Майстора. Новината предизвика остра полемика в общественото пространство не само заради неуместната интерпретация на гениалните произведения на световнопризнатия български класик – всяка нация има личности светини, до които трябва да се докосваме внимателно и с уважение, но и поради факта, че проектът на М. Вучков е бил подкрепен от Националния фонд „Култура“ с 10 000 лева. Сред описаното в мотивацията за решението на комисията се посочва и че той е „професионалист с дългогодишен опит в сферата на връзките с обществеността и медийната стратегия в областта на изкуството“. Това показва и фактът, че успя да предизвика оживена дискусия както за своя проект, така и за транс общността в България. И след като дни наред не стихват коментарите за „абсурдния проект“, „скандалната провокация“, „гаврата с Майстора и с българската култура“ и т.н.; отправят се питания и упреци към бившия министър Боил Банов и комисията, определила по негово време кои проекти да бъдат подкрепени финансово в раздел „Социално ангажирани изкуства“ – сесия 2020; също и към Атанас Атанасов, който днес ръководи Министерството на културата, вероятно предстои да чуем и официално становище по темата. Тъй като откриването на изложбата е насрочено за 8 март и ще продължат да бъдат задавани въпроси.

Междувременно, от днес до 1 август имаме почти шест месеца, за да отидем заедно с децата си в Кюстендил и да се възползваме от рядката възможност да разгледаме в галерията оригиналите на толкова много безценни творби на Владимир Димитров – Майстора, събрани на едно място. Да се вгледаме в очите на неговите моми и невести и да си представим онези полета и овощни градини, в които великият българин от сутрин до вечер неуморно и ненаситно е претворявал на платното силата и красотата на хората и българската природа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.