Изключително ценен тракийски нагръдник показва Националният исторически музей

Изцяло реставриран, изключително ценен, позлатен тракийски нагръдник ще бъде изложен на 22 февруари в Националния исторически музей. Нагръдникът е великолепен образец на тракийското парадно въоръжение, който ни позволява да видим с очите си блясъка на воините от древността по нашите земи, съобщават от НИМ.

Начинът му на изработка показва, че, безспорно, освен парадна, е имал и ефективна защитна функция – да предпазва горната част на гърдите и шията на собственика си. Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна украса напълно покрива масивна желязна яка с форма на луна, която защитава гърдите, раменете и гърба.

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на Цвяткова могила, община Казанлък. През 2020 г. екип от Националния исторически музей под ръководството на Павлина Девлова осъществява графичната възстановка и идейна реконструкция на паметника. Откриването му в могилата, заедно с множество върхове на стрели, конски скелет и многобройни апликации от конска сбруя, предполагат, че е от даровете на погребан конник.

Проучвателите на Цвяткова могила, Косматките датират гроба във втората половина на IV в. пр. Хр. Освен нагръдника, в могилата са открити още множество предмети, част от които тепърва предстои да бъдат реставрирани. Реставрацията, консервацията и експонирането се осъществяват по проект със средства на Министерството на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *