Излиза ново издание на „Жажда“ от Захари Карабашлиев

Повестта „Жажда“ от Захари Карабашлиев излиза с добавени илюстрации от Дамян Дамянов и предговор от автора, научи ДУМА от издателство „Сиела“. Премиерата на вълнуващата повест „Жажда“ трогна сърцата на хиляди читатели. Сега историята, вдъхновена от съдбата на незрящия, но неуморен пътешественик в света на виждащите Спас Карафезов, оживява в ново, преработено и допълнено издание.

В нея млад мъж се събужда в реанимацията без спомен за тежката катастрофа, от която е оцелял по чудо. Единственото, което може да прави, обездвижен в шини, е да гледа болничния таван и с отегчение да слуша гласа на възрастния пациент на съседното легло. Съдбата трудно би събрала по-противоположни характери – бъбривият оптимизъм на стареца се сблъсква с горчивия скептицизъм на младежа. A това, което започва като банално говорене, колкото да мине времето, постепенно се разгръща в драматична история за физическото оцеляване, за спасителния пояс на любовта и за победата на красотата над мрака.

Какво чуваме, когато слушаме? Какво виждаме, когато гледаме? Защо понякога животът ни отнема най-скъпото, за да ни даде най-важното? В свят, в който всеки е убеден, че е различен, има нещо, което изконно ни свързва един с друг. Жаждата.

Допълненото и преработено издание на „Жажда“ е красноречиво доказателство за това как една разтърсваща индивидуална история може да бъде изваяна чрез средствата на литературата и въздействащо акварелно изкуство.

„Жажда“ е книга с красив ум – изящна притча,  свързана както със слепотата, така и с гледането. И със заслепението. Защото в нашия все по-цветен и шумен свят сякаш все по-малко виждаме и все по-бързо ослепяваме за наистина важните неща, посочват издателите. „Пазете очите си, хора! Радвайте им се и никога не утолявайте жаждата си за живот“, казва Спас Карафезов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *