Как фармацевтичните съставки в реките заплашват здравето на хората по света

Замърсяването в реките по света с лекарства и фармацевтични продукти представлява „заплаха за околната среда и здравето на хората в световен мащаб“, се казва в нов доклад.

Парацетамол, никотин, кофеин, както и лекарства срещу епилепсия и диабет, са засичаните редовно в реките, според проучването на Университета на Йорк.

Изследването е сред най-мащабните в световен мащаб.

Реките в Пакистан, Боливия и Етиопия са сред най-замърсените, докато тези в Исландия, Норвегия и Амазония пък са в най-добро състояние в това отношение.

Ефектът от много от най-често срещаните фармацевтични съставки в реките все още е до голяма степен неизвестен.

Вече обаче е добре установено, че разтворените човешки контрацептиви могат да засегнат развитието и репродукцията на рибите, а учените се опасяват, че увеличеното съдържание на антибиотици в реките може да ограничи ефективността им като лекарства.

В проучването са направени изследвания на водни проби от над 1 000 тестови обекта в повече от 100 държави.

Като цяло в над една четвърт от тестваните 258 реки съдържанието на така наречените „активни фармацевтични съставки“ е било на нива, които се считат за опасни за водните организми.

„Обикновено това, което се случва, е, че ние вземаме тези химикали, те оказват някакъв желан ефект върху нашите тела, след което напускат организмите ни,“ казва пред BBC доктор Джон Уилкинсън, който оглавява екипа, изготвил проучването.

„Това, което знаем сега, е, че дори и най-модерни водопреработвателни заводи не са напълно способни да разградят тези компоненти, преди те да достигнат до реките или езерата.“

Двете най-често засичани фармацевтични съставки са карбамазепин, който се използва при лечението на епилепсия и болки в нервите, и метформин, използван при лечението на диабет.

В реките също така са засечени високи концентрации на вещества, свързани с начина на живот на хората, като кофеин (кафе) и никотин (цигари), както и на болкоуспокояващото парацетамол. В реките в Африка е засечена и висока концентрация на артемизинин, използван в лекарствата срещу малария.

„Можем да кажем, че ефектът от наличието на такива фармацевтични вещества в реките вероятно ще бъде отрицателен, но трябва да се направят индивидуални тестове, а засега има относително малко проучвания,“ казва доктор Вероника Едмъндс-Браун, воден еколог от университета в Хартфордшър.

„Положението единствено ще се влошава, тъй като използваме все повече фармакологични решения за всякакви заболявания, независимо дали те са физически или психически.“

Според доклада увеличеното съдържание на антибиотици в реките може също така да доведе до развитието на резистентни бактерии, което ще навреди на ефективността на лекарствата и в крайна сметка, ще представлява заплаха за околната среда и здравето на хората.

Най-замърсените реки са до голяма степен в среди с ниски до средни доходи и в райони, където има изхвърляне на отпадъчни води, лошо управление на отпадъчните води и производство на фармацевтични продукти.

„В Нигерия и Южна Африка има реки с много висока концентрация на фармацевтични съставки и това на практика се дължи на липсата на инфраструктура по отношение на пречистването на отпадъчните води,“ казва доктор Мохамед Абдула от Бирмингамския университет.

„Това е най-притеснително, защото най-уязвимото население с най-малък достъп до здравеопазване е най-изложено на всичко това.“

Относно въпроса какво може да се направи, доктор Уилкинсън има малко депресиращо виждане. „Ще са необходими много хора, които са много по-умни от мен, за да се справят с проблема,“ казва той. „Едно от малкото неща, които могат да имат ефект в момента, е подходящата употреба на лекарства.“

Това означава ограничаването на достъпа до лекарства, като антибиотици, и по-строги ограничения на дозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *