МЕНТЕТА на домашна ракия отново заливат пазара за Трифон Зарезан

Гнусни барабани на перални и ръждясали варели и стари бойлери – тези съдове се пригаждат за инсталации за варене на химически коктейли. Получената продукция после се реализира под марката „домашна ракия“ и залива отново пазара, коментираха разследващи органи. Нещо повече – вместо качествени плодове се използват изгнили, слагат се костилки, дори мухлясали компоти, стига само да е евтино и суровината да върви. Пишман ракиджиите не признават никакви хигиенни или технологични изисквания, псевдо дестилериите ми бълват продукция целогодишно, важното е да се произведе максимално голям обем продукция и да се „хариже“ през сергии и крайпътни магазини, уж е специално приготвена от някой майстор.
Спирт, есенция и вода
Това най-често е съставът на нелегалната шльокавица, категорични са проверките на Агенцията за защита на потребителите през годините. Най-опасен е метиловият алкохол, който във високи дози може да бъде дори смъртоносен. Припомняме и случая от преди няколко години в Якоруда където от ракия-менте умряха 6 човека на възраст между 30 и 40 години, а други осем едва оцеляха след тежките натравяния.Тогава те признаха, че ракията била много приятна на вкус и мирис и изобщо не можели да предположат, че ще е фатална. Това е така, защото метилът няма вкус и мирис и няма как да се различи. „Хората не трябва да пият алкохол с неясен произход, защото той крие много рискове. При направата на ракия в тези псевдо дестилерии, изобщо не се контролира процесът на дестилация и в алкохола остава голям процент метилов алкохол, който на практика е убиецът на мозъчни клетки“, споделят токсиколозите. Най-страшното е, че нервните клетки, които ракията менте поразява не се възстановяват. Бавното убиване на мозъчни клетки с употребата на некачествен алкохол води до т. нар. хронична енцефалопатия или, казано на по-популярен език – интелектуален дефицит. Сред първите засегнати са клетките на очния нерв, затова често лекарите се сблъскват с хора, които заради употреба на некачествен алкохол първо започват да не виждат добре, а в един момент и ослепяват. Лекарите са категорични, че у нас проблемът е сериозен, защото първо алкохолът е широко достъпен и, второ – защото е масово разпространен.
Мит е, че зад примамливите табели за домашен алкохол, стои майсторлъкът и традициите на нечий дядо, категорични са от контролните органи. Напротив, разследващите органи признават, че в повечето случаи става дума за добре организиран бизнес, чиято цел е да печели на гърба на традициите и доверчивостта на клиента. Всъщност по мазета и селски постройки се организира цяло производство при нулеви хигиенни и технологични без контрол нито над суровината, нито над крайния продукт – после продукция в хиляди литри заминава да се продава, уж като домашна, а няма нищо общо с нея. Онлайн търговията също процъфтява, показа наша проверка. Интернет е залят с примамливи обяви, илюстрирани с пластмасови туби със съмнителна жълтеникава течност вътре. Експертите очакват около празника на лозарите и винарите предлагането на ракия менте да скочи.