Метрото през „Слатина“ ще се финансира от Столична община и държавния бюджет

При разширението на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“ ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за четири години. Това обсъдиха премиерът Кирил Петков и кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Министър-председателят увери, че правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта, който е от изключително значение за гражданите и гостите на София.

При изграждане на отсечката Шипка-Гео Милев-Слатина-Арена „Армеец“/Тех парк-Цариградско шосе ще има шест станции.

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството ѝ по сегашния график да не бъде завършена до средата на 2026 г.

До този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана. Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност.

В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница, припомнят от пресслужбата на правителството.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията „Хаджи Димитър“-„Сухата река“ и жилищен комплекс „Левски“, включваща три спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *