Може ли ПАВЕЦ „Чаира“ да намали цената на тока в България?

ПАВЕЦ „Чаира“ е помпено-акумулаторна водноелектрическа централа, разположена над село Сестримо, Югозападна България. Тя е уникална за нашите географски ширини и е най-голямото подобно съоръжение в цяла Югоизточна Европа.

Гигантският производител на електроенергия, който има производствена мощност почти колкото пети и шести реактор на АЕЦ Козлодуй, от години е потънал в ремонтни дейности и работи само с 25% от капацитета си.

Строителството на ПАВЕЦ „Чаира“ започва още през 1980г. Първият етап на централата, построена от японската фирма „Тошиба“, е пуснат в експлоатация през 1995г., а съоръжението е напълно готово четири години по-късно. От тогава електроцентралата страда от липса на средства за ремонти и днес работи само 25% от капацитета си. Три от четирите ѝ помпи не функционират. Две заради планов ремонт, а другата поради повреда. Централите „Белмекен“, „Сестримо“ и „Момина клисура” пък могат да се ползват едва наполовина поради продължаващата от 2018г. рехабилитация.

Основната функционалност на каскадата е да осигурява еластичност на енергийната система на денонощна база и да замества при повреди огромни мощности като ТЕЦ и АЕЦ. Голямото преимущество на ПАВЕЦ е, че може да се задейства или стопира извънредно бързо за разлика от които и да било други мощности. Целият комплекс може да работи с мощност 1575 мегавата. За сравнение – АЕЦ „Козлодуй“ има потенциал 2000 мегавата.

ПАВЕЦ „Чаира“ е разположен в Рила, по поречието на р. Крива (приток на р. Марица), което е с голям наклон – в участък с дължина от 10 км има естествен пад от 1300 метра.

Каскадата „Белмекен – Сестримо – Чаира“ е уникален обект. Освен на природния феномен, това се дължи и на възможността язовир „Белмекен“ с обем над 140 млн. куб. м   да е  на надморска височина 1900 м. Това осигурява единствения не само в България, но и в региона концентриран пад от 1550 м от мястото на язовира до с. Момина клисура. Чрез деривации на два „етажа“, обхващащи голяма част от Рила, годишно се довеждат над 200 млн. куб. м води до язовир „Белмекен“ на ниво 1 900 м надморска височина и още над 100 млн. куб. м вода на височина 1 200 м. Това са общо над 300 млн. куб. м вода годишно. Водите до каскадата се довеждат от водосборите на Марица, Искър, Струма и Места. Това става със 110 км тунели и канали.

Територията на каскадата е 400 кв. км. Ако се обходят обектите й, трябва да се измине два пъти разстоянието от София до Варна. ВЕЦ „Белкемен“ е най-мощната водноелектрическа централа, а ВЕЦ „Сестримо“ е на първо място по мощност на една турбогрупа – 130 мегавата. Двете турбини от 60 мегавата на ВЕЦ „Момина клисура“ са изработени изцяло в България.

Язовирите „Белмекен“ и „Бели Искър“ са свързани с тунел и могат да обменят водни количества. Така вода от язовир „Белмекен“ може да стигне до София чрез язовир „Бели Искър“, който задоволява голяма част от питейните нужди на столицата. Чрез канали води от реките Рилска и притока й Илийна, Благоевградска Бистрица, Места, Марица и др. стигат както до язовир „Белмекен“, така и до язовир „Бели Искър“.

Ако днес имахме възможността да използваме целия капацитет от 1575 мегавата мощност, то България, която е изключително богата на води, няма да има проблеми с тока и неговата цена.

Не е ясно обаче дали уникалното за Балканите съоръжение е в непрестанни ремонти поради реални причини, или просто защото работата му в пълна мощност няма да пречи на нечии интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *