Нов играч на пазара! Къде ще се продава евтин ток

Държавата ще създаде свой търговец на ток, който най-вероятно ще е към Министерството на енергетиката. Той ще сключва дългосрочни договори за доставка на електроенергия за нуждите на държавната администрация, от които ще могат да се възползват и общините. Тази схема се очаква да заработи от юли, стана ясно по време на среща на финансовия министър Асен Василев с кметове и представители на Сдружението на общините тази седмица. Готовност за включване в такава система за централизирано закупуване на електричество заяви Столичната община.

София първа заяви интерес

„Ако тази инициатива на министър Василев успее да се изпълни още това лято, ние с най-голямо удоволствие ще се включим, защото държавата се очаква да постигне една добра цена“, коментира заместник-кметът на София по финансите Дончо Барбалов пред „Стандарт“. Както е известно, повечето от големите производители на електроенергия у нас също са държавни дружества. „Освен това се очаква да се променят и правилата за търговия на борсата, което да благоприятства сключването на дългосрочни договори. Аз вярвам, че държавата, ако се заеме с това, ще може да постигне добра цена. И ние като община ще можем да използваме този момент. Алтернативата е или общините по отделно или в рамките на Сдружението да се опитаме да направим такава процедура, но все пак очакваме държавата да може да постигне по-добри условия“, обясни Дончо Барбалов.

Само петима кметове имат дългосрочни договори

Оказа се, че до момента кметовете масово не успяват да се договорят с търговци на ток за дългосрочни доставки. Само пет общини, и то малки, имат договори с търговци на електроенергия от свободния пазар. Всички останали 260 общини си снабдяват ток от т.нар. доставчик от последна инстанция. Това са електроразпределителните дружества, които продават електроенергия на фирмите (небитовите потребители), които нямат сключен договор на свободния пазар. Цената им в случая обаче е значително по-висока от тази, на която продават тока на битовите потребители. Затова миналата година беше обяснявано на малките фирми, които излязоха на свободния пазар, че е най-добре да си сключат договор за покупка на ток от търговец, а доставчикът от последна инстанция е краен и по-скъп вариант.

Оказа се обаче, че търговците в масовия случай в момента не искат да се обвързват с дългосрочни договори с общините.

„Миналата година стартирахме процедура по 22 обособени позиции и по 20 от тях се отказаха фирмите, които бяха класирани на първо място. Има сериозен проблем от гледна точка на сключване на договори в момента за доставка на електрическа енергия“, обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Затова той изрази надежда, че с включването на държавата като лицензиран търговец на ток ще се постигнат по-добри цени и предвидимост.

От тях обаче ще могат да се ползват само администрация и обществени услуги като детски градини, улично осветление и т.н. Държавните и общински търговски дружества, каквито в масовия случай са болниците, както и градският транспорт, вероятно няма да имат достъп до евентуално по-евтиния ток. Причината е, че като търговски дружества те трябва да имат еднакви условия с частните фирми, които купуват ток по цени на свободния пазар.

Компенсации до юли, включително и за газ

Общините се планира да получат допълнителни компенсации за скъпия ток до юли тази година, когато се очаква да започне да действа новият държавен търговец на електроенергия.

През месеците ноември, декември и януари те са платили над 30 млн. лева повече за електричество в сравнение със същите периоди на 2020 и 2021 г. и то като се приспаднат компенсациите, показва справка на Сдружението на общините. Общият размер на получените като компенсация средства възлиза на 12 074 799 лв.

На срещата между представители на кметовете и вицепремиера Асен Василев е договорено в следващите седмици да се проведат разговори и с Министерството на енергетиката за компенсиране и на общините, които отопляват обществени сгради, училища, детски градини и др. с природен газ и в момента също изпитват сериозни затруднения заради високата цена на синьото гориво. Такъв е случаят например със Самоков, където отоплителният сезон е почти 8 месеца в годината. Там са минали на газ, което е по-екологично, а доскоро беше и по-евтино гориво, но сега сметките им са скочили многократно.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *