Различната визия на власт и опозиция в Община София за „града за хората“

Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичния общински съвет (СОС) отложи обсъждането на предложението на независимия общински съветник Борис Бонев за обособяване на пешеходна зона на площад „Св. Александър Невски“ до изготвянето на анализ от транспортната комисия за ефектите върху околното пространство.

В подкрепа на отлагането се обявиха общински съветници от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а против бяха Бонев, общински съветници от „Демократична България“ и Николай Николов от БСП.

Бонев предлага да се обособи пешеходна зона на пл. „Св. Александър Невски“ и части от улиците „Оборище”, „Дунав”, „11-ти Август”, „Шипка” и „15-ти Ноември” в карето между бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Московска” и ул. „Г. С. Раковски”.

Предложението предвижда да се въведе забрана за влизане, спиране и паркиране на всички МПС-та с изключение на тези със специален режим на движение и автомобилите, обслужващи сградите на Светия синод чрез специален пропуск.

„Целта е София да направи крачка напред в каузата си да бъде град за хората, а също така да се освободи пространството от автомобили, включително от т. нар. депутатски паркинг“, изтъкна Бонев.

Той припомни обещание на председателя на парламента Никола Минчев от началото на годината, че ако пространството се превърне в пешеходна зона, Народното събрание ще забрани паркирането на автомобили там.
Бонев посочи, че в предстоящия ремонт на пространството около „Св. Александър Невски“ част от зоната е предвидена за пешеходна. Той обаче предлага обхватът ѝ да бъде разширен, така че да не се допуска преминаването на транзитен трафик през знаковия за града площад, тъй като това, по думите му, не позволява на софиянци и на гостите на града да се насладят на спокойствие на големия брой туристически и културно-исторически забележителности.

„Смятам, че това е цивилизовано решение и правилният път за София“, заяви Бонев. Той обърна внимание, че предложението му предвижда достъп за патриарха до храм-паметника „Александър Невски“ и на автомобили, обслужващи сградата. Планиран е и специален режим за достъп на превозни средства, обслужващи търговските обекти в района.

„Не е случаен изборът южната граница на пешеходната зона да бъде при ул. „Шипка“, защото това позволява достъп до посолствата и до служебния вход на Народното събрание“, изтъкна Бонев и допълни, че предлаганата пешеходна зона няма да засегне достъпа до парламента.

Главния архитект на София Здравко Здравков съобщи, че зоната около „Св. Александър Невски“ има Подробен устройствен план (ПУП) от 2015 г., според който територията около храма е отредена като част от улична мрежа. Но с промени в Наредба 2 за транспортно-комуникационните норми в урбанизираните територии се допуска да не се изработва изменение на ПУП при промяна в профила на улицата. Така обособяването на пешеходна зона в района може да стане само с проект за организация на движението на база транспортно-комуникационно проучване, отбеляза главният архитект.

Според Анна Стойкова, общински съветник от ГЕРБ, обаче предлаганата промяна е драстична и е необходим по-сериозен анализ как подобна пешеходна зона ще въздейства на околното пространство. Този анализ вече е възложен за изготвяне от транспортната комисия към СОС и според Стойкова е необходимо да се изчакат резултатите от него преди да се вземе решение. „Това пространство е много важно за жителите и гостите на София и трябва да осигурим комфорт за всички“, изтъкна тя.

„Град за хората не значи само за пешеходците“, подкрепи я и Борислав Бориславов от ГЕРБ.

Бонев контрира, че транспортен анализ на зоната вече е правен при изработването на „Визия за София“. Според него данните от проучването показвали категорично, че ул. „Оборище“ няма транзитна функция, а има достатъчно други алтернативи за движението в тази част на София, затова затварянето на площад „Св. Александър Невски“ за коли няма да се отрази апокалиптично на трафика в града.

Той припомни също, че първоначалният вариант за реконструкция на зона 4 е предвиждал пространството около храм-паметника да бъде изцяло пешеходна зона. „При изготвянето на проекта е направен и транспортно-комуникационен анализ, който не предвижда пространството да остане паркинг и да бъде отворено за движение на автомобили- Едва впоследствие беше направена промяна, допускаща преминаването на коли от ул. „Оборище“ към жълтите павета“, посочи Бонев и определи това като грешка.

„Всички записахме в предизборните си програми, че ще работим за намаляване на зависимостта на софиянци от автомобилите им и за повече пешеходни зони в града, а сега се търсят изсмукани от пръстите аргументи това да не се случва“, каза Бонев.

Председателят на архитектурната комисия към СОС Ивайло Петков от ГЕРБ посочи, че всички общински съветници подкрепят освобождаването на зоната около „Св. Александър Невски“ от автомобили, но изтъкна, че това трябва да стане разумно, при спазване на всички правила за обслужване на сградите, за да не се стига до ситуацията около площад „Света Неделя“, където се спори дали има достъп до автомобили, кой и как ще влиза и ще излиза. Такива въпроси стоят и за Борисова градина, допълни Петков.

Според арх. Борислав Игнатов, общински съветник от „Демократична България“, е ясно, че транспортният анализ ще покаже намаляване на транспортния достъп за автомобили в района при обособяване на пешеходна зона, но това не е непременно нещо лошо или непреодолима пречка. Според него е важно градът да бъде уреден така, че да става по-отворен за пешеходно движение, тротинетки и велосипеди, това ще подобри и качеството на въздуха в централната част. Тази политика, според Игнатов, трябва да се разраства постепенно от центъра към периферията. Той призова за по-бързи действия в тази насока.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *