Розовото масло прави от просяка Кънчо милионер

Не може да не сте чували, че розовото масло е по-скъпо от злато. Това не е просто българска гордост. Вярно е. Не само защото 1 килограм от ароматния елей се прави от близо 3 милиона прясно откъснати розови цветчета, а цената му в Европа вече надхвърли 14 000 евро. А защото с промяната на климата отглеждането на вълшебната дамасцена става все по-трудно. Тя обича по-хладния и по-влажен климат, какъвто Господ по принцип ни е дал. Но със затоплянето и царицата на розите прегаря. Преди 10 години са били нужни „само“ 2 милиона цветчета за килограм масло.

В Долината на розите знаят, че цената не се определя от двойната дестилация. Най-скъп в елея е трудът. За да дадат маслото си, розовите цветчета трябва да бъдат откъснати между 5 и 9-10 ч. сутринта. Не по-късно. И това може да стане само на ръка…

Днес България е лидер на този пазар.

Държи над 60% от световното потребление

на розово масло. Но малцина знаят, че историята на парфюма на парфюмите може да се проследи у нас назад във времето чак до ХVII век.

За начало на дестилацията в България немската изследователка Габриеле Тергит посочва 1680 г., когато турчин пренася в земите ни гюлапския казан. Мнозина изследователи обаче смятат, че Гергит има предвид двойната дестирация, защото още през 1650 г. розовата ни вода е хит пазара в Одрин. Произвеждала се е край Казанлък, Стара Загора и Карлово.

Изобретателен по природа, българинът ловко преплита любовта си към ракията с тази към розата. И въвежда двойната дестилация в производството на розово масло. Така хем увеличава количеството, хем запазва  неповторимия аромат, хем трайността му става огромна. Така още в началото на ХVттт в. българското розово масло става неизменна част от бума на европейска парфюмерия. През 1720 г. то

вече се изнася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон и Ню Йорк

а с конски кервани през Букурещ – до Виена, Париж и Берлин.

Всичко това най-добре разбират четиримата бащи на розовото масло у нас, покорили цяла Европа с българския парфюм – казанлъшките майстори на миро Дончо Папазоглу, от когото тръгва именитият под Папазови, Кънчо Шипков, Петко Орозов и Христо Христов. Те построяват гюлапани с повече от двайсет казана. Стигат дори до САЩ и поставят началото на индустрия за милиони.

 

Какво е мускал?

Розово масло се измерва със специална единица за тегло, наречена мускал, която е заета от арабите и е равна на 4,9844 грама или приблизително 5 грама.Прочутите български мускалчета, които подаряваме на всеки чужденец, връщност съдържат ампула с точно 4,9844 грама розово масло. До Кримската война в българските розопроизводителни райони се произвеждат до триста хиляди мускала розово масло. През 1849 г. например са произведени 180 хиляди мускала розово масло, а през 1 852 г. 300 хиляди.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *