Сериозни инвестиции за спортната инфраструктура в Пловдив

Двете спортни зали и довършването на двата стадиона са акцентът в програмата на Община Пловдив за спортна инфраструктура за 2022 година.

Завършен през пази година трябва да е обектът на улица „Дунав”, където се строи спортна зала за над 20 вида спорт. Тя е с височина 14 метра и е напълно подходяща не само за баскетбол и волейбол, а и за художествена гимнастика. Отвън е запланувано да бъдат изградени две открити игрища, както и подходящо озеленяване. Проектът е на стойност от 4,3 млн. лева и бе започната в края на 2019 година.

Работи се и по проекта за залата за баскетбол и волейбол в район „Западен”. Идейната разработка е от времето, когато Здравко Димитров бе районен кмет. Тя се намира непосредствено до игрището, което е в окаяно състояние, до училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Проектът се изготвя в момента, като стойността му ще е за около 5 млн. лева и трябва да стартира тази година.

Най-голямо внимание се отделя на двата футболни стадиона – на Ботев и Локомотив. Въпреки напрежението около Колежа, до месец трябва да има изцяло нов проект за него, който да бъде съобразен с искането на феновете. Първият етап ще бъде с четири трибуни и 18 777 седящи места, като в сумата са 25-те милиона лева от правителството на Бойко Борисов, както и допълнителните 2,8 млн. лева от Общинския бюджет.

Собственикът на ПИМК Илиян Филипов неведнъж е заявявал, че в момента, в който има цялостна документация той ще разгърне строителството и ще довърши стадиона а месеци.

Строителството на Лаута също напредва с 12-те милиона лева от държавата, както и допълнителните 2,8 млн. лева от общинския бюджет. За довършването на двата стадиона са необходими около 30 млн. лева, като Община Пловдив се надява те да дойдат от държавата.

Дейностите по ст. „Тодор Диев” също стартираха, като той единственият стадион, който се прави с пари на собственика на клуба. Самото съоръжение трябва да е изцяло завършено през 2023 година.

За съжаление, така чаканият плувен комплекс „Младост” няма да бъде рестартиран през тази година. Причината е, че строителството му набъбна на 19,7 млн. лева, като Общината ще прекрати договора и ще тръгне към нова обществена поръчка.

Една от големите мечти на пловдивчани – ст. „Пловдив” също няма да намери реализация през този мандат. Стадионите на двата пловдивски гранда са приоритет, като засега кметът е фокусирал вниманието си върху тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *