Столична община поставя климатици на семейства, отказали се от печки на дърва

Столична община стартира монтирането на климатици, с които се подменят стари отоплителни уреди на твърдо битово гориво.

Те са част от проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“. Това съобщи заместник-кметът на София по направление екология Дисислава Билева, която провери монтажните дейности в многофамилна къща в район „Витоша“.

За първия ден са поставени общо 23 броя климатици на 10 домакинства. Те са в районите „Нови Искър“, „Банкя“, „Витоша“ и „Връбница“.

„Следва по график да се монтират 36 климатика на 16 семейства в районите „Витоша“, „Банкя“, „Кремиковци“, „Нови Искър“ и „Връбница“, посочи също зам.-кметът.

Към този момент предвидените за монтаж климатици са 769 броя. Те са в районите „Банкя“, „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Витоша“, „Връбница“ и „Възраждане“. Всички монтажи трябва да се осъществят съгласно графици, изготвени и предоставени от изпълнителите до 9 март.

Същевременно продължава приемането на заявления на желаещите да подменят старите си печки на дърва и въглища.

До този момент одобрените кандидати са 5506. Най-голям е броят на заявените нови отоплителни устройства на пелети и климатици, а общо 365 кандидата са избрали отоплителни устройства на природен газ.

Досега са пуснати в експлоатация 1038 нови отоплителни уреда. Те са на пелети и природен газ – 897 на пелети и 141 на газ. Дейностите по подмяната на отоплителните устройства започнаха от 27 септември 2021 г. и продължават и до този момент, въпреки че е активен отоплителен сезон.

Столична община продължава поетапната подмяна на старите отоплителни устройства на твърдо гориво. Крайният срок за изпълнението на проекта е декември 2023 г. Очаква се дотогава да бъдат монтирани над 25 600 нови отоплителни устройства и уреди общо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *