Строител отказа саниране на блок

Строителна фирма се отказа от договор за 690 хил. лева без ДДС за санирането на жилищен блок в Пловдив.

Причината за това е повишението на цените на строителните материали, а офертата за обновяването на енергийната ефективност на сградата е на повече година. Става дума за 10-етажния жилищен блок на улица „Иван Стефанов Гешев” в район „Западен”, който трябваше да бъде саниран и с подменена дограма през „Региони в растеж”. Поръчката е направена преди повече от година, като наскоро тя бе финализирана, но фирмата победител не е пожелала да подпише договора. Компанията е пазарджишката „Партрейд”, която е била избрана измежду 10 фирми, подали оферта. Сумата за всички дейности е била 679 000 лева без ДДС, но от фирмата са се отказали. Тъй като всички останали компании са били отстранени от участие, то тя няма как да бъде възложена на друг.

„Ще прекратим тази позиция, като ще обявим нова поръчка. Ще искаме параметрите да се завишат с 20%, които да се осигурят от общинския бюджет. Индексация ще трябва и на другите 4 обекта, за които имаме договори”, коментира зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Компанията „Делчев инженеринг” е избрана за високия блок на бул. „България“ №196, като сумата по договора е 529 000 лева. Ремонтните дейности, които ще бъдат извършени там са монтаж на външна топлоизолация, ремонт на покрива, подмяна на дограма, топлоизолиране на пода към неотопляемите зони на сградата и подмяна на осветителни тела с ново енергоспестяващо осветление.

На следваща позиция е многофамилна жилищна сграда на бул. „България“” – номерата 45 и 47. Тя е с два входа, състоящ се от седем жилищни и един полуподземен сутеренен, а общо апартаментите са 33, а РЗП-то е 3511,14 м². Дейностите там ще са същите, като договорът е сключен с „Парсек груп” с оферта от 413 750 лева.

Четвъртият договор е с „Пирс – Д” за 783 000 лева и е за бул. „Васил Априлов“ №83-91. Блокът е с пет входа, състоящ се от четири жилищни и един полуподземен сутеренен етаж, а общият брой на апартаментите е 58 с разгъната застроена площ от 6542.63 кв.м. С обследването за енергийна ефективност са предписани идентични като с другите обекти мерки.

Последната сграда се намира в район „Източен“ на ул. „Жеравна“ №1 и 3. В двата входа има 27 апартамента с общо РЗП от 2631 м. С обследването за енергийна ефективност са предписани следните енергоспестяващи мерки – подмяна на дограма, монтаж на външна топлоизолация и топлинно изолиране на покривна конструкция, както и подмяна на осветлението. Фирмата е „Екодин” за близо 310 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.