Трифоновден е! Днес черпят и кръчмарите!

На 1 февруари почитаме паметта на Свети мъченик Трифон Апамейски. Народът го нарича Зарезан, тъй като днешният ден бележи началото на резитбата на лозята. Свети Трифон се смята за пазач на лозята.

Днес денят на Свети Трифон официално отбелязва Българската православна църква, По стар стил Трифоновден се чества на 14 февруари.

Свети Трифон живял праведено, загинал мъченически заради вярата си. Още на 17-години се прочул на близо и на далеч, като излекувал дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът му – император Деций Траян, обаче, бил твърд противник на христовото учение. Светецът бил изпратен на съд, а след това и посечен с меч.

Днес празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите.

Ритуали и традиции

Призори стопанката на дома омесва хляб – пресен или квасник. Сготвя и кокошка, която пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича “зарязване”. След това всички се събират и избират “Царя на лозята”. Едва тогава започва общо угощение. “Царят” е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: “Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!” Царят отговаря на благословията “Амин”. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.

Поверия

Следващите два дни, наречени във фолклора “трифунци”, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка и на хората от вълците.

Честит имен ден на Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *