Тр. Трайков започва процедура по преместване на паметника на Съветската армия

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков започва процедура по преместване на паметника на Съветската армия, съобщи самият той в публикация във Facebook.

Това се случва ден след нахлуването на руски войски в Украйна, но въпросът за преместването на паметника, който сега се намира в Княжеската градина, е на дневен ред от 1993 г.

„В заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. „Паметник на Съветската армия“ с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.!  Много добре, утре (петък – бел. ред.) ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка“, съобщи Трайков в социалната мрежа.

Решението за демонтажа на паметника е взето от Столичния общински съвет още през февруари 1992 г. и е допълнено през март 1993 г.

През март 2020 г. групата на „Демократична България“ в СОС внесе доклад с предложение да се възложи на столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да се премести паметникът на Съветската армия. Той е държавна собственост, но е изграден на общинска територия и заема площ от шест декара в Княжеската градина.

Общинският съветник Методи Лалов съобщи, че е изпратил сигнал до районната прокуратура заради нарушение и неизпълнение на служебни задължения, тъй като десет месеца председателите на комисиите по култура и устройство на територията не са извършили никакви действия за разглеждане на доклада.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *