Габровският театър набира участници за Летен театрален форум

Габровският драматичен театър ще организира Летен театрален форум за млади актьори, режисьори, студенти по актьорско майсторство и театрални теоретици. Първото издание на форума ще се проведе от 4 до 11 юли 2022 г. в Габрово. То ще бъде лятна художествено-творческа актьорска резиденция за трийсет участници и петима души със статут на слушатели. Участието в него ще става по предварителен подбор на кандидатите, одобрени от четиричленно жури.

 

Летният театрален форум е образователна инициатива. Целта му е да даде възможност за работна и творческа среща на млади актьори с утвърдени творци в областта на сценичните изкуства от различни поколения и с различен опит. Събитието ще помогне за развитието, конкурентността и професионализма на младите актьори. То ще им даде възможност да придобият практически опит на професионална театрална сцена.

 

Според организаторите работата на актьора е сложна и многопластова дейност. Тя изисква постоянно поддържане, развиване и усъвършенстване на актьорския инструментариум – глас, физика, въображение, рефлективност, познаване и владеене на различни техники за работа в класически и съвременни сценични форми. Форумът ще провокира младите актьори да експериментират в работата си, за да развиват умения и качества под ръководството на доказани специалисти в реална сценична среда.

 

В програмата му са включени три модула: Ежедневни тричасови репетиции – осемдневна програма за активна работа на актьора; Ежедневни четиричасови уъркшопи – шест творчески уъркшопи по различни направления, пряко свързани с актьорската работа на сцена с професионалисти от страната и чужбина; Ежедневни вечерни творчески срещи – седем творчески срещи с изявени личности в сферата на театралното изкуство с цел създаване на приемственост между различните поколения в театъра, обмяна на опит и вдъхновение.

 

От габровския театър отправят покана за участие към студенти по актьорско майсторство, наскоро завършили висшето си образование актьори, действащи актьори, които искат да се развиват, режисьори, драматурзи и театроведи с любопитство към спецификите при работа с актьори. Освен 30 свободни места за активните участници, организаторите предвиждат още пет позиции за слушатели. Статутът на слушател осигурява свободен достъп до всички репетиции, уъркшопи и творчески срещи като наблюдател на процесите. Квотата за слушатели включва: 3 места за режисьори и/или студенти по режисура; 1 място за театровед и/или студент по театрознание и 1 място за драматург или студент по драматургия.

 

Кандидатите за място във форума като „активен участник“ подават следните документи: CV на кандидата; диплома за завършено образование по специалностите „актьорско майсторство за драматичен театър“, „актьорско майсторство за куклен театър“ или служебна бележка от ВУЗ за завършен семестър по същите специалности и мотивационно писмо.

 

Кандидатите за място във форума като „слушател“ подават следните документи: CV на кандидата; диплома за завършено образование по специалностите „режисура за драматичен театър“, „режисура за куклен театър“, „драматургия“ или „театрознание“ или служебна бележка от ВУЗ за завършен семестър по същите специалности и мотивационно писмо.

 

Кандидатурите могат да се изпращат от 15 февруари до 15 април 2022 г. на e-mail: [email protected]. При липсваща част от изисканите документи, кандидатурите няма да бъдат разглеждани.

 

Участниците ще бъдат избрани от четиричленна комисия в състав: Гергана Змийчарова – създател и координатор „уъркшопи“ на

Летния театрален форум, Светослав Славчев – създател и координатор „творчески срещи“ на Летния театрален форум, Петко Койчев – директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово и Петринел Гочев – главен режисьор в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово (с право на два гласа). Подборът на кандидатите ще се проведе до 30 май 2022 г.

 

Предвижда се Летният театрален форум да завърши с публично представяне на  резултатите. Това ще приобщи и запознае публиката с работните процеси в театъра. Официални гости в заключителната вечер ще бъдат театрални дейци от цялата страна – директори на театри, режисьори и продуценти. Те ще имат възможност да отправят покани към участниците за бъдещи проекти. Желанието на организаторите е да превърнат форума в действащ пазар на труда в сферата на театъра.

 

Младите актьори са откъснати от театралната ситуация в страната докато се обучават, както и в първите години след като завършат образованието си. Те работят в капсулираната среда на академиите и университетите. Същото важи за театралните теоретици и студентите по театрознание, драматургия, сценография. С участието си в събитието, те ще се срещнат в реална, професионална работна среда. Ще надградят овладяното и наученото от академичното си образование. Ще работят с утвърдени професионалисти и ще се запознаят с колеги от страна и чужбина. Ще създадат полезни контакти за професионалната си реализация и ще се срещнат с автентична публика.

 

Зад каузата на Летния театрален форум с имената и професионализма си застават: Петринел Гочев – художник и театрален режисьор; Гергана Змийчарова – актриса, драматург, художник и фотограф; Меглена Караламбова – актриса, носител на почетните звания „народен артист“ и „заслужил артист“; Руси Чанев – актьор, носител на почетното звание „заслужил артист“; орден „Св.св. Кирил и Митодий“ 1-ва степен; Гергана Николаева – оперна певица; Йоанна Темелкова – актриса, учредител на ИТСФ „Даниел Чирпански“; Елизабет Паисиева – състезател в националния отбор по художествена гимнастика, треньор и носител на 75 медала от състезания по художествена гимнастика и Емил Видев – главен асистент, катедра „Гимастика“, НСА; каскадьор и координатор каскади.

 

Част от срещите и уъркшопите в събитието ще се проведат на емблематични за града и околността места като: Художествена галерия „Христо Цокев“, РЕМО „Етър“, Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и Музея на хумора и сатирата.

 

Летният театрален форум се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творческо развитие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *